Némethék kalandjai

Némethék kalandjai

Bandi első féléve az oviban

2024. január 19. - jjulu

Régóta készülök megírni ezt az összefoglalót, csak annyira elvittek az események és annyira örültem neki, hogy ilyen jól sikerült Bandinak beszoknia az oviba, hogy le se mertem írni. Leginkább a szobatisztaságtól féltem és a szocializációtól, hogy verekedni fog és úgy általában sírni, nem fogja jól érezni magát és visszaveti feleslegesen. Gond volt az étkezéssel és az elválással is, folyton rajtam lógott. Aggódtam még a hisztik miatt, hogy folyamatosan és váratlanul földhöz vágja magát, ha valami nem úgy alakul, ahogy szeretné. Most részletesen végigmegyek ezeken a pontokon.

Bandi nagyon ragaszkodó, értelmes, kedves kisfiú, nagyon féltem a változástól, leginkább a bölcsis tapasztalatok és a saját iskolarendszerbeli emlékeim alapján. A gondos előkészítésnek és az alapos utánajárásnak, fejtörésnek meglett az eredménye, mert Bandi nagyon szépen beszokott. A legelső napon voltam csak vele, akkor többször fogta magát és ki akart menni az udvarra, néhányszor betessékelték, aztán jött a hiszti. Viszonylag jól kezeli Ildikó néni, erélyesebben rászól és akkor abbahagyja a nyavalygást, ebben bíztam a továbbiakban is, illetve már az elején mondta, hogy nem lesz itt gond. Az elején többször mondták, hogy földhöz veri magát, ha ki kell menni az udvarra vagy be kell jönni, télen ritkán mennek ki a betegségek és a sár miatt, ilyenkor a hiszti akkor jelentkezett, ha nem az ő javára döntöttek vitás, játékbeli kérdésekben. Ez jellemzően Alex-szel fordult elő, volt, hogy ő vette el, aztán olyat is mesélt, hogy Ildikó néni rászólt, hogy adja neki vissza. Nekem és Alex anyukájának is azt mesélték, hogy nincs verekedés, szóban rendezik. Nekem egyszer olyat mesélt Bandi, hogy kizárták a Wc-be, de ez nem volt igaz, csak fenyegetés, mikor aznap nem először vágta földhöz magát sikítva. Egyébként a barátkozás nem erőssége, ha hívják, nem megy, de nagyon el tud mélyülni a játékban, autókban, Duplo építésben. Így, ha ő éppen csinál valamit, akkor becsatlakozik máshoz, aki szintén azt csinálja, például favonatozás. Általában autózik, kint homokozik és ami a legfontosabb, ebédel. Mióta nem lehet kimenni épít különböző járgányokat, építményeket, esetleg favonattal játszik.

Étkezés: egészen mostanáig reggel és este cumisüvegben itta a tejecskéjét, most két napja szívószállal issza a kakaóját. Néha, mikor egész nap itthon volt, akkor csak tejet ivott, ez eléggé kétségbeejtő volt. 8 óra körül tervezem az indulást, van hogy csak 10 perccel korábban ébred, de van, hogy már 6-7-kor fent vannak, attól függően, hogy az előző nap, mennyit és mikor aludtak. Általában nem ébredt még fel, mikor indulnánk és kelteni kell, elég nehézkes az öltözés, nem hogy segítene de még ellenáll, leveszi magáról a zoknit, amit én feladok neki. A kicsi addig üvölt, amíg Bandit öltöztetem, összeszedem a biliről és bevágom a kocsiba a tejecskéjével együtt, szóval eléggé nehézkes még a reggeli indulás. Kicsit jobb, mióta szeptember végén elindult Miklós, de Bandit még mindig cipelni kell(ene), ha nem, akkor vonszolja magát, míg beérünk. Szóval itthon nem sokat eszik, esetleg ha itt van Ica mama, ad neki katonákat, ma reggel a maradék Mikulás csokiból kért, néha kér az enyémből, de sokszor csak a tejjel mentünk. A reggeli nem tudom, hogy mennyire motiváló számára, a párizsis zsemlét nem is ismeri, de gondolom, hogy a tejet megissza. Mostanában többször láttam, hogy vette a tányérkáját és a poharát, biztos került bele valami. 11 óra felé kapnak gyümölcsöt, ezt a szülők viszik be, mi eddig 2× voltunk gyümölcsfelelősök, 4 kg gyümölcsöt vittünk be az évszaknak megfelelően. Ezen kívül kellett bevinni ősszel tisztasági csomagot: papírzsebkendőt, szalvétát, nedves törlőkendőt (eldobhatót, nem is hallottam még róla), nagy tekercs papírtörlőt, fogkefe, fogkrém, Sirály egy csomag fehér lap rajzoláshoz és 4000 Ft-ot utalni ceruzákra, 10 ezret az ünnepi csomagokra (Mikulás, Húsvét, Anyák napja, Gyereknap, Pedagógusnap). No és a délelőtti gyümölcs annyira elég neki, hogy délre megéhezzen és ügyesen egyen. A levesből általában duplán mernek neki, mert a fele a pulóverén köt ki, de örülök, hogy szereti a leveseket és általában a másodikból is eszik, azt monda Ildikó néni, hogy legalább kóstolja meg és rá szokott hallgatni, de általában megdicsérik, hogy eszik.       

Szobatisztaság miatt aggódtam még, tavaly márciusban kezdtük, hogy levettem a pelenkát, Icamama alá játszotta a bilit, de egész nyáron ügyesen szólt, többnyire a szabadban pisilt idehaza is, kint az egyik virágágyásban. Viszont egyedül még nem pisilt és félő volt, hogy nincs ki kimenjen vele, mert délelőtt egy óvónő van és körülötte legalább 5-6 gyerek, egyedül még nem tudta kioldani a nadrágját. A nyári Kerekítő táborban gyakoroltuk a kis wc-n való pisilést, de aztán többet nem tudtuk, a Zugolyban voltunk még mesedélutánon párszor, mikor eszembe jutott, hogy reggel lehetne még gyakorolni, mikor viszem, így ha nem pisil itthon, akkor az oviban mentünk még egy kört. Párszor bepisilt, de aztán ez elmúlt, alváshoz viszont még kell neki a pelus, illetve, ha nem iszik tejet elalvás előtt, akkor nem pisil sokat, sőt, van, hogy száraz marad a pelenkája.                                                      

Finom motorikára kapott még zöldessárgát sztem amiatt, hogy nem tud dobni, de a vágás, rajzolás sem annyira megy, bár ez utóbbi elvileg még nem elvárt, mégis volt ilyen pont. Bandi ősszel kezdett színezni, de egyedül még nem megy, inkább alaktalan formákat rajzol. Ildikó néni szerint só-liszt gyurmával, parafadugóból készített vagy krumplinyomdával lehet fejleszteni, mert még nem elég erősek a kezében a csontok, hogy a ceruzát tudja fogni, azért remélem tanítani fogják őket. Az az általános gyakorlat, hogy a nagyobbakkal kézműveskednek, a kicsik pedig játszanak, próbálják őket bevonni, de ha nem, nem, egy kérdés.    

Amiről szeretnék még írni az ünnepek, mindig is közösségi ember voltam, akinek olykor nehezen megy az individualista világban való boldogulás. Rettenetesen hiányzik a régi nagycsaládom, és igyekszem megteremteni azt a légkört vagy megkeresni azokat a helyeket, ahol közvetlenül, egymásra figyelve tudunk beszélgetni, egymásról tudni, esetleg ünnepelni. Az ovi szerintem tipikusan ilyen hely,  hiszen elég sok időt töltenek együtt, még ha a szülőknek nincs is sok program, a gyerekeknek volt. Mikulás és karácsonyi ünnepség is volt és Szt. Mihály napi búcsú, amikor a nagyok kézműves termékeit lehetett megvenni az udvaron petákokért. Az adventben megjelenő újságban értesültünk részletesen a programról és a téli ünnepkör alkalmairól. Minden évszakban van galéria és koncert, ez ősszel az udvaron volt gyerektáncházzal, Karácsonykor ünnepi koncert, sajnos egyikre sem jutottunk el, mert délután volt és Bandi addig elaludt. A Mikulás csomagban figyeltek arra, hogy nem kérünk édességet. Aztán ezzel elúsztunk, mert voltunk Kerekítős Mikulásgyáron, láttuk az önkormányzati Mikulást és a Péceli Piactéri Puttonypartin is részt vettünk, bár ott inkább a körhinta miatt, anyu szerzett egy csomagot. A sashalmi evangélikus lelkésznő a decemberi Taizé imaórára hozott Mikulás csomagot és a belvárosi unitáriusoktól is kaptunk, Karácsony másodnapján, mikor ott voltunk, így igazán gazdagon megünnepeltük az Adventben a Télapót. :-) Sáriékkal pedig voltunk a Diótörőn a Művházban, Révész Zsuzsi hívta rá fel a figyelmem.

A hisztik és a botrányos viselkedése miatt kaptunk újabb TSMT feladatot év végén, az elsőt nagyon jól megszerette, megtanult bukfencezni és néhány mondókának, legalább a sorrendjét. Az új feladatsorhoz egyelőre nem sok kedve van, de egyik problémája ugye még a rugalmatlanság, egyébként nagyon jó feladatok vannak benne, dobni, rúgni kell, azt pont nem erőssége. Ha időnk engedi, elmennek apával úszni a Stilianosba, testvérkedvezménnyel. Nagyon szeretik a vizet és van benne készségfejlesztő rész. Bandi ugye a megszokás embere és minél többször és minél gyakrabban csinálja, annál jobban megy.

A zeneovis foglalkozásoknak többnyire passzív szemlélője, Zsuzsa néni szerint nem fogja a kedvünkért produkálni magát, de mindent magába szív és akkor egyszerre majd összeáll. És ez pont így történt a téli szünetben, a hosszú, erdélyi kanyargós utakon, egyszer csak elkezdett énekelni, a Télapó itt van című dalból is, de többnyire a Mennyből az angyal, Lássátok sorát, a dallam stimmelt. Babika - így hívja az öccsét is elkezdett mondogatni, de még többnyire idegesíti, mert ismételgeti a szavakat, szegény ha már a közelében van, felidegesíti és előbb utóbb bántja is. :-( A Kerekítős tornán egészen aktív, azt szereti. A mesedélután egyszer végig küzdöttük és készítettünk egy almafát, kiszínezve, ráragasztva az almákat, hasonlót csinált az őszi szünet után az oviban is, 1× a félév során.

 Ami problémás még az alvás, én azt látom, hogy annyira fel van pörögve, annyira sok minden történik vele, hogy bent sem aludna, jó, hogy ovi után lehet még egy kicsit a téren futkorászni és még itthon játszani. Délután általában zeneovira megyünk, így addig tud(na) pihenni, eddig nem sok sikerrel. Van, hogy akkor alszik el az autóban, amikor elindulunk. :-) Van, hogy alszik délután, van, hogy nem, de ha igen, akkor 3 órát és este 11-ig fent van. Ha nem, akkor általában este 8-kor kidől.

Zöldessárgát kapott még arra, hogy idegen felnőttekkel nem áll szóba, akik rendszeresen bejárnak a csoportba, na még jó. És a beszédhibára, hát ezt ott tanulta, mert nyáron és téli szünet alatt is gyönyörűen beszélt, de még hallás után tanul és nem tudja elkülöníteni, Ildikó néni szerint ez tisztulni fog. 

Bibliodráma képzés

 

 

7. 2. A bibliodráma asszisztensi képzés (150 óra+ vizsga)
A bibliodráma asszisztensi csoportba lépés feltétele az elvégzett és csoportvezetők által igazolt bibliodráma saját élmény és a Képzési Rendnek megfelelő, befejezett csoportfolyamatban elvégzett minimum 250 óra pszichodráma önismeret igazolása.
A bibliodráma sajátélmény befejezésének időpontja nem lehet régebbi 8 évnél. Ennél hosszabb idő után a bibliodráma sajátélményt meg kell ismételni.
A bibliodráma asszisztensi végzettség megszerzésének (tanúsítvány kiadása) feltétele a sikeres bibliodráma asszisztensi vizsga (írásbeli és szóbeli) és a pszichodráma asszisztensi cím megléte. Azonban a bibliodráma asszisztensi képzésbe enélkül is be lehet iratkozni.
A bibliodráma asszisztensi szakasz az általános KR szerint történik.
7.2.1. A bibliodráma asszisztensi csoport (90 óra)
Feladata az alapvető bibliodramatikus-technikák és -játékok elsajátítása, vezető mellett bibliodráma-játék vezetése.
Alapvető bibliodramatikus technikák: bemelegítés; mozgásos testi gyakorlatok; szerepválasztás és szerepbehelyezés; témaválasztás, a történet „szívének” megtalálása; teológiai háttér; szimbólumok; játék-befagyasztás.
Alapvető bibliodramatikus játékok: csoportjáték, protagonista centrikus játék, vignetta, variációk, szereptréning, kreatív segédeszközök alkalmazása.
Jegyzőkönyvkészítés: az asszisztensi csoportban saját bibliodráma játékvezetésről legalább egy elemző jegyzőkönyvet kell írni.
7.2.2. Bibliaismeret (50 óra)
Az elméleti stúdiumon belül a hallgatók áttekintést kapnak a Biblia egészéről, a történelmi korról, melyben keletkezett. Az egyes könyveket ismertetve kitér a keletkezés és írásba foglalás körülményeire, összefoglalja a tartalom megértéséhez szükséges információkat és tudatosítja a műben megfogalmazott teológiai üzenetet. A gyakorlatorientált képzés célja, hogy a szövegben rejlő lehetőségek kibontásához adjon kézzelfogható segítséget, megfelelő segédkönyvtár rendelkezésre bocsátásával. Az ökumenikus szemlélet értelmében kitér a felekezetek közötti különbségek tárgyalására is. A kurzus szóbeli vizsgával zárul, bibliaismeret szeminárium ismeretanyagából az előre megadott tételsor alapján, ahol az ismeretek megszerzésén túl az is megítélésre kerül, hogy a vizsgázó rendelkezik-e a megfelelő szintű ökumenikus szemlélettel, illetve, hogy kellőképpen sajátjai-e a zsidó-keresztény értékek.
A Bibliaismeret szeminárium látogatása alól a felsőfokú teológiai végzettségűek felmentést kapnak.
A Bibliaismeret elméleti stúdiumot, felsőfokú hitéleti végzettségű, kiképző bibliodráma-vezető egyszemélyben taníthatja és vizsgáztathatja.
7.2.3. Bibliodráma workshop (10 óra)
A bibliodráma asszisztensi cím feltétele a bibliodráma workshop teljesítése. A bibliodráma workshop teljesítése a bibliodráma asszisztensi cím kimeneti feltétele, melynek meglétét a képzés után kell igazolnia a hallgatónak a bibliodráma leckekönyvben. Cél a minél szélesebb skálájú vezetési stílusok megismerése, nem saját vezetőkkel vezetett műhelyben. Az a workshop számítható be pontszerzőnek, amelyet két vezető tart, mely közül az egyik kiképző bibliodráma-vezető, valamint az egyik vezető személye más, mint az aktuális csoport vezetője.
7.2.4. A bibliodráma vezetők személye a bibliodráma asszisztensi képzésben
A bibliodráma asszisztensi csoportot két vezetőnek kell vezetnie. Az egyik legalább kiképző bibliodráma vezető, a másik legalább bibliodráma vezető és legalább az egyik rendelkezik felsőfokú hitéleti végzettséggel (ld. 7.1.1. pont).
A bibliaismeret tantárgyat olyan teológiai végzettségű (ld. 7.1.1. pont) bibliodráma vezető is taníthatja, aki vezetett már legalább egy 70 óra bibliodráma csoportot.
7.2.5. A bibliodráma asszisztensi csoport teljesítésének feltételei
Jegyzőkönyv készítése az asszisztensi csoportban végzett saját vezetésről.
Szóbeli és írásbeli vizsga előre megadott tételsor alapján.
7.2.6. A bibliodráma asszisztensi vizsga
A bibliodráma asszisztensi vizsga tartalma, személyi feltételei, valamint a bibliodráma asszisztensi cím megszerzésének rendje és módja a Vizsgaszabályzatban, a KR 1. számú Mellékletének 1.3. – 1.3.6. pontjáig terjed.

 

7.3. Bibliodráma vezető képzés (270 óra+ vizsga)
A bibliodráma vezető képzésbe lépés feltétele a megszerzett bibliodráma asszisztensi cím (amelyhez szükséges a pszichodráma asszisztensi cím). A képzésbe lépéshez szükséges a bibliodráma asszisztensi csoport vezetőinek javaslata.
A képzés feladata a bibliodramatikus-technikák és -játékok elsajátítása, önálló bibliodráma-játék vezetése.
7.3.1. A bibliodráma-vezető képzés tartalma (90 óra)
Bibliadramatikus technikák: bibliodramatikus segédeszközök készítése, „Jézus-játék”, imagináció alkalmazása.
Bibliodramatikus játékok: csoportjáték, protagonista játék, „Jézus”-játék, rítus, álarc, vignetta, szereptréning, variációk, elsajátítása, alkalmazása.
7.3.2. Bibliaelmélet (gyakorlati bibliai hermeneutika) (50 óra)
A stúdium célja, hogy segítséget nyújtson a bibliai szövegek applikációjához. Áttekinti a különböző típusú szövegek műfaji sajátosságait, a hermeneutika módszereinek fölhasználásával módszertani útmutatást nyújt. Kiemelten figyel a szövegváltozatok és fordítások összevetésére, szöveg és játék összefüggéseire, a bibliai üzenet „szívének” megtalálására. Kitér a különböző célcsoportok sajátosságaira, szem előtt tartva a korosztályi, szervezési, strukturális és intézményi keretekből adódó különbségeket. A kurzus írásbeli és szóbeli vizsgával zárul.
A bibliaelmélet stúdiumot felsőfokú hitéleti végzettségű kiképző bibliodráma-vezető taníthatja és vizsgáztathatja.
7.3.3. Saját csoport vezetése (70 óra)
Egy sajátélményű bibliodráma csoport vezetése.
A csoportvezető társ elsősorban bibliodráma vezető legyen. Amennyiben ez nem szervezhető meg, akkor két bibliodráma asszisztens vezethet gyakorló csoportot szoros szupervízió mellett a felsőfok részeként. Fontos, hogy a jelölt a csoport szervezésében és előkészítésében is jártasságot szerezzen.
7.3.4. Bibliodráma workshopok (20 óra)
A 20 óra bibliodráma workshopok teljesítése a bibliodráma vezetői cím kimeneti feltétele, melynek meglétét a képzés után kell igazolnia a hallgatónak a bibliodráma leckekönyvben.
Cél a minél szélesebb skálájú vezetési stílusok megismerése. Az a workshop számítható be pontszerzőnek, amelyet két vezető tart, mely közül az egyik kiképző bibliodráma-vezető, valamint az egyik vezető személye más, mint az aktuális bibliodráma vezetői csoport vezetője.
7.3.5. Szupervízió (40 óra)
A szupervízió teljesítése a bibliodráma vezetői cím kimeneti feltétele, melynek meglétét a képzés után, a vizsga előtt kell igazolnia a hallgatónak a bibliodráma leckekönyvben.
Szupervízióból 30 óra csoportos, és legalább 10 óra egyéni (ajánlott 20 óra egyéni szupervízió), melynek feladata a jelölt által vezetett bibliodráma vizsgacsoport kísérése, a vezetés során megélt egyéni elakadások hátterének megvilágítása, és a záró dolgozat megírásának segítése.
A szakdolgozati konzultáció az egyéni szupervízión túl további 5 óra.
Szupervíziót a hallgató jelenlegi képzésétől független kiképző bibliodráma-vezető szupervízor vezethet, de nem jelent kontraindikációt, ha a szupervideált a kiképző korábbi pszichodráma képzésében vett részt.
7.3. 6. A vezetők személye a bibliodráma-vezető képzésben
A bibliodráma vezető felsőfokú csoportot két vezetőnek kell vezetnie. Az egyik legalább kiképző bibliodráma-vezető, a másik legalább bibliodráma-vezető, és legalább az egyik rendelkezik felsőfokú hitéleti végzettséggel (ld. 7.2.1.1. pont).
Bibliaismeret tanításához teológiai végzettség szükséges. A bibliaismeret tantárgyat olyan teológiai végzettségű bibliodráma vezető is taníthatja, aki vezetett már legalább egy 70 óra bibliodráma csoportot.
7.3.5. Bibliodráma vezetői záróvizsga
A bibliodráma vezetői vizsga tartalma, személyi feltételei, valamint a bibliodráma vezetői cím megszerzésének rendje és módja a Vizsgaszabályzatban, a KR 1. számú Mellékletének 2.3 – 2.3.9. pontjáig terjed.

Bandi ovis lesz

Nagyon sok félelmem volt az ovikezdéssel kapcsolatban, talán a fogantatás - terhesség óta nem volt ennyi.

Vhogy azt gondoltam h pici még, magasságban (91 cm) és súlyban (12 kg), nem elég önálló, visszavetette Miklós születése és ha egyébként is itthon vagyok, teljesen felesleges a bacitengerbe járatnom.
A bölcsis tapasztalatok sem voltak üdítőek, összesen 1 hónapot jártunk, heti két napot. A beszoktatás jól ment, akkor még szép-nyári idő volt, apa is ráért egyik napon, Ica mama tudott jönni, talán az első és az utolsó napon hoztam csak Miklóst. Ahogy viszont beköszöntött az ősz, szept. 1-jén, csütörtökön, a beszoktatási hét közepén, beszorították a 15 gyereket 1 összenyitott szobába, kezdődtek a surlódások, enyém-tiéd viták, Bandi nem szereti, ha túl közel jönnek hozzá és ilyenkor odacsap. Másrészt a 15 gyerekből 3 nem sírt keservesen mikor hozták őket du, köztük volt Bandi, de a sok sírástól agresszív lett, Gergővel, kis szeptemberi barátjával, megtalálták az egyetlen kisebbet és őt püfölték 1 talicskával már a beszoktatási hét végén, pénteken. De már csak emiatt is megérte, nekem visszajelzés és egész heti bandázás, alapvetően jó időben és megfelelő felszereltséggel. Aztán elutaztunk osztálykirándulni Ferivel és nem is volt csak szerdán, aztán megint 1 hét eltelt, de ment, ahogy mondtam neki. Aztán észrevettem, h nem akar bemenni, betart a lábával a lengőajtónak és kéri h menjek, a szívem szakadt meg, mert alapvetően nem akartam bölcsibe adni. Anyura is haragudtam, h miért nem jöm segíteni, még mindig nem engedik el bátyámék, osztozkodni kell, ami elég nehezen megy, bátyámnak valahogy természetes, hogy ha anyu Magyarországon van, akkor rendelkezik vele és a végén mégis több időt van nála, pedig olyan nagy gyerekei vannak (17 és 10 évesek). 
A munkahelyem hívott vissza, mert nem tudták még betölteni  a helyemet, az egyik külföldre ment, a másik nem vált be, harmadik szülni ment, negyediket elcsábította a haverja egy céghez. Norbi elment, Gabit kinevezték és Zsuzsi is felmondott. Azon kívül nyílt egy munkahelyi bölcsi, bàr nekünk nagyon messze van és nem gondolom, hogy jó dolog a város másik felére utaztatni az ilyen kicsi gyermeket, hiszen nem túl jó az autós közlekesés Bp-en, és egy síró-virnyogó gyerekkel állni órákat a dugóban, nem leányálom, nem vezetek annyira jól. Ha megérkezik a szürke, esős idő, balesetek száma megemelkedik, a hidak-pályák beállnak akár egy órára is. Nah, azért megígértem a főnökömnek, Gabinak, hogy kipróbáljuk a közelünkben lévő bölcsit, no persze, ahol hely van. Még tavaly januárban elkezdtem bölcsit nézni, a 2 péceliben esélyünk se volt, azt állították, h már 2023. szeptemberére töltik fel őket (most mégis van pár hely), így mikor elkezdtem hívogatni őket, a zsebibölcsi tűnt szimpinek, válaszoltak a kérdéseimre, megmutatták a telephelyeket, Csongrád utcàt választottam, mert ott volt rendes fű az udvaron és kisebb-családiasabbnak tűnt, bàr megemlítették, hogy a Covid idején konkrétan bezárt. Jó is volt a választás, a másik a Berri farm lett volna, de az az alsó úton van és szerettem volna néha bringával vinni, az könnyebb a felső úton. Mikor mondtam a nevét, megörültek h lány (Andreának értették), kiderült h a csoport nagy része fiú, egy lovasfarm mellett van és természetközeli ugyan, de ha lányokat várnak, akkor hajrá. Áprilisban indult volna egy új csoport, ráadásul heti 3 napot kellett volna vinni, egyiket sem akartam. Szóval maradt a zsebibölcsi, de tetszett tényleg, a beszoktatás is. Az nem, h természetesnek veszik, hogy hetekig sírnak a gyerekek, de azt hiszem ez nem a bölcsi hibája.
Bandi mindenesetre nem akart bemenni, gyanítom az történt h egyszerre szokott be a teljes csapat és ő nem sírt, nem kapott elég figyelmet és egyébként elég jól eljátszik egyedül, de néha vannak nem mű(ködik) hisztik, ha valami nem úgy sül el, ahogy képzelte és akkor világvege tud lenni. Behergeli magát és onnan ritkán van visszaút. 3. héten aludt ott először, egyszer mondták h mikor Gergő mellett volt, akkor piszkálták egymást, de pénteken már jó volt
 Egyszer hívtak még, h fáj a hasa, nem tud kakilni és utána már legközelebb h menjek érte, mert annyira köhög h hányt. Mikor rosszul volt, érdekes, akkor általában veszekedtünk anyuval, vagy tini dolgokon, hogy mennyire volt jó nekem otthon vagy azon h miért nem jön többet segíteni. Így aztán nem is voltunk többet, még egyszer elmentünk, mikor jobban lett, de a dajka, bevallotta, h ez lesz áprilisig és hallotta, h kicsi Miklós hörög és még pont szeptember volt, így gyorsan visszamondtuk. Másrészt folyamatosan ment fel az ára, januárban még 42 ezer Ft volt, októberben már 48-at fizettem, igaz, benne volt a zenebölcsi, amire szintén nem tudtunk elmenni. Zavart az is h egyik nap korán kelünk, másnap 10-re megyünk baba-mama körre és aztán megint korán keljünk, bezavart a napirendbe. Boldogan mondtam fel, bár nem tudtam h mit vállaltam. Jah és semmit nem tanult, beszédet utána kezdte, miután októberben folyamatosan Bogyó és Babócát olvastam neki. Enni keveset evet, amit otthonról ismert, repetát nem kért, így nem láttam értelmét. Szóval ezek voltak a félelmeim egyik része. És nagyon érdekelték a mintás ruhák, dinók - rajzfilmhősök, amiket én kifejezetten igyekszem kerülni. Szóval ez is benne volt, h így tudom még ezektől egy kicsit védeni. A félelmek között volt még a saját élményeim a magyar iskolarendszerben, hogy az egészet erőltetettnek éreztem és bár jó sok mindent tanultam, megszokni sosem tudtam. És bár szenvedtem egyedül, a jó kis, megszokott - nyugis életünket is féltettem. Valahogy azt éreztem h visszakerülünk a darálóba és sosem látom többet. A péceli ovikban iszonyat zsúfoltság van, 28-30 fős csoportok vannak, ahol kevesebben, ott akkora a csoportszoba, mint a nappalink. Erre jött rá, hogy nem vették fel sem a református, sem az állami oviba, május közepén 2 elutasító határozatunk volt. Nem bántam, mert Bandi épp a "nem imádkozunk, nem énekelünk", "anya, ne tornázz" korszakban van, az államiban a retro konyhaszag és neonfények, szóval NEM.  Hiába mentünk el mindkét nyílt napra, beíratkozásra, töltögettem/ gyűjtögettem a dokumentumokat, készültem, mint egy állásinterjúra. Beszéltem 4 hitoktatóval és 2 óvodapedagógussal, teljesen tanácstalan voltam. Persze itt jött az újabb dilemma, hogy akkor hova, felhívtam a környékbeli óvodákból (Piroska, Mézeskalács - 17 kerület, Maglód, Gyömrő, Monor - 3x2 db, Mende, Péteri - 2x1 db) 10-et, mire mind azt mondták h tele vannak, vagy nem fogadnak. Monoron nagyon kedves volt a titkàrnő, utánanézett a felmentésnek, a határidőből kicsúsztunk, én nem vagyok híve a visszadátumozásnak, vhogy azt gondoltam h ha ez az útunk, ki fog derülni, hívogattam az illetékes szerveket ez ügyben is, az önkormányzat persze nem vette fel. Anyuval is fasírtban voltam megint, egyszerűen nem tudom felfogni, elfogadni h ennyire keveset van nálunk, màr nem is érdekel, mi miatt, a szülinapokról majd külön írok. Lényeg h mikor a gödör alján voltam és teljesen igazságtalannak éltem meg, mind azt h még mindig a bátyáméknál van többet (akár a kutya miatt), én pedig hiába hívom, mind azt, hogy a református fiaimmal nem mehetünk az unitárius templomba, mind azt, hogy Bandit nem vették fel a református oviba, pedig reformátusnak van keresztelve és Feri presbiter, akkor még jött, h szülinapomra Salamon Zsuzsi gyerekkori/vásárhelyi barát felköszöntött, majd mikor vázoltam a problémát, akkor közölte h ne nyafogjak, panaszkodjak, hanem kussoljak és csináljam a dolgom. Namármost Miklós születése óta nem chateltünk és tutira csak anyutól van infója, erre én még jobban felhúztam magam. Mert ugye anyu mániája h "nem adok neki rendes ételt", és most hozzájött h "nem akarom oviba vinni", mert lusta vagyok, nyilván. Szóval a gödör alján, rám írt egy sorstárs anyuka, aki a tavalyi babakörről ismert minket, hogy a gyömrői művészeti oviba van hely és gyorsan jelentkezzünk. Bandi ugye szeret rajzolni (akár a falra) csigát, patakot, szerette a Kerekítőt, mi énekeltünk mind2 gyülekezet kórusában, szóval igazi kegyelemnek tűnt a hely. A csoport 20 fős és a fele nagycsoportos, a csoportszoba 50 m2, ideálisnak tűnt. Szép, modern épület és még zöldek, hagyományőrzők is. Kimentek a nagyok, a péceli ovikban pedig visszamaradtak, azért ez is egy minőségi jelző. A kedves ismerősön kìvül még 4 másik pécelit vettek fel, most pedig az ágyneműket böngésszük, mert nem volt szülői, csak a rendes kiscsoportban. Lehet h évvesztes lesz, de egyelőre mindent csinál, csak a mérete van az alsó 10%-ban. Bízakodó vagyok, Isten tényleg végig vezetett, csak azt volt nehéz elfogadni h nem a reformátusba visz az útunk, ezt mâr a nyílt napon észleltem, nem is az elutasító határozat viselt meg igazán. Nekem se megy könnyen, ha nem az elképzeléseim szerint alakulnak a dolgok. :-) A tipikus ovis félelmekről most néztem meg egy gyerekpszichológus videót, mikor beíratkoztunk, még gyerekcipőben járt a szobatisztaság, most már ügyesen szól, remélem h a biciklitúra és a lelki megrázkodtatás nem ront rajta, az étkezést még próbáljuk behozni. :-)

Református családanya lettem II

Evangélikus gimnázium és Corvinus gazdmat évek

Idén lesz 25 éve, h konfirmáltam és nagyjából ekkor ismertem meg a Taizé mozgalmat. Ekkorra tehető megtérésem, hitre ébredésem is, és ebben Kászoni tiszteletesnek vitathatatlan érdemei vannak, nagyon alaposan és lelkesen készített fel a konfirmációra. Azt hiszem, hogy ez az egyik tényező az unitáriusoknál, ami hiányozni fog. Akármikor elmegyek más környezetbe, mindig hallok 1-2 tipikusan unitárius mondatot, fájó, hogy még sincs elismerve Magyarországon, még kereszténynek se. A Szentháromság tagadás és gondolom Jézus istenségének tagadása miatt. Mondjuk a magyarországi unitarizmushoz én is nehezen tudok kapcsolódni. Idén Húsvét hétfőn a Skanzenbe megyünk, ugyanitt lesz látható hagyományos locsolás, vízzel-vödörrel. Egyébként már a legtöbb helyen csokitojás-keresést szerveznek. Örökre hálás leszek ezeknek a mozgalmaknak, jelenleg a családi életünkben nincs meg a helyük. Taizé imaórára havonta egyszer járok a rákosszentmihályi evangélikusokhoz, illetve tavaly óta a lelkigyakorlatra, az most is életmentő volt. Unitáriusokhoz is átlagban, havonta 1× eljutok, családilag még nem voltunk templomban Miklós születése óta. 

Az evangélikus gimnáziumban minden hétfőn volt áhítat és reggelente imádkoztunk Miatyánkot vagy Luther imádságát a lelkesebb tanárokkal (Nagy-Baló Teréz, Tobisch Márta, Kliment Zsuzsanna, Szabó Pál Tibor). Tobisch tanárnőnél minden óra elején és végén volt ima, ő később szerzetesnek állt. Hittanra az evangélikusokhoz jártam, akkor még nem volt kötelező, baptista osztálytársamhoz hasonlóan. Nulladik órában külön jártunk unitárius hittanra Czimmermann Katival, Sipos Emese Lillával, Jobbágy Karolinával, Mikó Rebekával, Szabó Anitával. Katinak 5 gyermeke van, már gimiben udvarolt neki Levente, 3 tini és 2 kicsi. Emesének egy kisiskolás lánya, ő elvált, ünnepekkor jár templomba. Karolinának 2 kislánya van, iskolások talán ők is, nem láttam templomban. Anitának bankos a férje, egy időben az MNB-ben is láttam, ikreik vannak: egy fiú és egy kislány. Mentes süteményeket készít, templomban szintén nem láttam. Mikó Rebeka tudomásom szerint Angliában van a férjével. Pont a héten merült fel (bennem), hogy jó lenne találkozni velük. Voltak még csendes napok ünnepek előtt és amit még kiemelnék az egyen mellény ünneplő, az alsóbb évfolyamokon zöld, a felsőbbeken fiúknak fekete és lányoknak piros. Az iskola szellemisége tetszett, hangsúlyos volt a természettudományos oktatás, bár erre már nem sokan voltak vevők: a legtöbben töri-és magyar faktra jártak. Matekra a 2 osztályból alig jött össze a 10-es létszám évfolyam zinten, Közgázra 4-en, műszakira is max ennyien mentek az osztályból. Emlékezetes volt Pécsett egy unitárius hiterősítő alkalom, amit Szász Adri szervezett és elhívtam 2 evangélikus osztálytársamat Tóth- és Koren Esztert. Első nap még bekapcsolódtunk a programokba, második nap már csak messziről figyeltük őket, az éjszaka folyamán ugyanis összeismerkedtünk a műszaki kollégium 2 lakójával, nekem Zsolt volt az első nagy szerelem, mely ezen az alkalmon indult. A gimis évek alatt fontos szerep jutott a cserkészeknek, erről még külön írok majd. És szerveztem 2 házibulit, egyet az osztálynak és egyet a gombáknak, lányoknak. Mindkettő jól sikerült, anyu évekig emlegette, mert kiégették a futószőnyeget és keresztbe repedt a tükör, ami egyébként is el volt törve, de az nem számított, mert anyu mindig csak a rosszat nézte és hajtogatta. És a lánybulin az ágya sarkáról ledörzsölték az anyagot, mert nem tudták kinyitni. Nah ezt is évekig hallgattam, pedig simán ki tudta javítani. Taizé mozgalommal ekkortájt annyi közöm volt, hogy Budapesten volt a téli találkozó és én szívesen fogadtam volna lakót, de anyu hallani sem akart róla. Nürnbergi diák volt nálunk és én is voltam kint. Máskülönben jellemző voltak a viharos családi jelenetek, anyu nézte a tévét, nem érdekelte semmi, általánosságban hülyeségnek és feleslegesnek tartott mindent, ami engem éltetett, cserkészetet, hitemet, éneklést, kirándulásokat, bulikat. Apu a hvg-t olvasta és mivel anyuval nem lehetett érdemben beszélgetni, velem próbált eszmecserét folytatni, én viszont jó pár kérdésben nem értettem vele egyet, ezért gyakran összevesztünk. Ilyenkor nem adott pénzt arra sem, amire korábban megígérte és nem értettem vele egyet abban sem, ahogyan anyuval bánik. Bár többször hangoztatta, hogy nem hagyja el betegen (érdekes erről anyu nem tud vagy csak nem akar emlékezni), elég csúnyán bánt vele. Nekem is azt tanácsolták osztálytársaim, h menjünk külön anyuval, de ehhez neki soha nem lett volna mersze. Volt egy durva vitám apuval, mikor már elegem lett a zsarnokságából és nem bólogattam, hanem szembementem vele, látszólag hülyeség volt, hogy minek ezt a kicsi kaput bezárni, de valójában az egész rendszere ellen lázadtam. Akkora pofont kaptam, hogy leestem a földre és elindult az orrom vére, anyu hozott egy trikót, hogy beletöröljem, de nem állt mellém soha. Apu pedig folytatta a duruzsolást, jött utánam, szidott engem, én pedig elszaladtam otthonról. Bátyámékhoz nem mehettem, mert onnan jöttem, Noéminél voltam matekórán, akkortájt koncentrációs- és memóriaproblémáim voltak, kórházi kezelésben is részesültem 18 éves koromban. Akkor még nagyon megértnek mutatkoztak bátyámék, azt javasolta, h menjek vidékre egyetemre, ahogy ő, de azt láttam, h mindenki idejön Pestre az egyetemre. Utána azért elég rendesen sároztak a (remetei) rokonság előtt. Anyu is csak a hátam mögött próbált néha védeni, a szemembe soha. Bérczi családban is sikerült konfliktust generálni, Katica néni kiállt mellettem, Enikő Tibiéknek adott igazat. Apu elbagatellizálta és anyu is úgy emlegeti, mint az egyetlen atyai pofont, amit én dramatizáltam túl. Bár így lenne. Apu pénzközpontú világával nem tudtam egyet érteni, neki ez volt a szeretetnyelve és a büntetési eszköze is egyben, sikerült kiharcolni, h kapjak havi apanázst, 30 ezer Ft-ot, de ebből kellett magamnak mindent megvenni, az egy szem nadrágon, szövetkabáton kívül, amit egész gimiben hordtam és mindenkinek olyan volt, néha összekevertük. Martens bakancsra nem volt pénzünk, így a PeCsa bolhapiacán vettem túrabakancsot, abban jártam. És trapéznadrágban, tornacipőben, néha apu kockás ingében. Bátyám ezt a pénzt is irigyelte, mert neki el kellett mennie diákmunkára, hogy megvehesse az Adidas cipőt, nekem meg jó volt a tornacipő. Nem volt könnyű és voltak tanulási nehézségeim, magolni sose tudtam. Töriből pl. nagyon sok volt a tanulnivaló és nagyon más volt, mint amit én a nagyszüleimtől hallottam, nagyon személytelen és teljesítményalapú. Matekot értettem és szerettem, de nem voltam zseni, ötleteket sose én dobtam be a nehezebb feladatoknál. Az "alapos" matek viszont idegesítő volt, annyit bénáztak. Magyarból voltam még jó, leginkább a verseket szerettem, a regénybeli történeteket, szereplőket nem tudtam megjegyezni, nem tudtam volna még 5 évig ezt tanulni, de szerettem az elemzések történelmi-személyi hátterét is. A magyartanárnő csodálkozott is, hogy közgázra megyek. Nyelv vizsgáztam latinból és angolból középfokon. A tanulási nehézségek ellenére OKJ gépíró- és szövegszerkesztő tanfolyamot végeztem és vizsgáztam (a kórházból). Kitűnőre érettségiztem és felvettek a Corvinus gazaságmatematikai elemző szakára, személyes kapcsolatból azonban egy sem maradt meg, csak az osztálytalálkozókon találkozunk, melynek nemsokára alkalmat biztosít, hogy 20 éve érettségiztünk. Szeretettel gondolok a Fasori Evangélikus Gimnáziumra. Bár itt is kívülállónak éreztem magam, az osztályfőnökök, Gabi néni és Dobos tanárnő is igyekezett segíteni. Például 8-ban, amikor érkeztem Kászoni tiszteletes ajánlására, nem engedte, hogy bárki mellé vagy csoportjába üljek. Dobossal elmentem beszélgetni 11-ben, mikor magam alatt voltam, hogy nem szükséges mindenkinek az osztály középpontjában lenni. Általában is jellemző volt, hogy be tudtam illeszkedni bármilyen társaságba, aztán ha túl sokáig nyomtam el magamban a véleményemet, értékrendemet, akkor egy idő után besokalltam és otthagytam őket. Ez inkább a radikálisabb szárnyra vonatkozott, Kis-Tóth Klári mondta egyszer, h úgy érezte, közéjük tartozom, aztán egyszer csak elkezdtem embert és világot utálni. Cserkészeknek is ez volt a vége. Én meg úgy éreztem, menekülnöm kell. Egy időben a gombákkal is jóban voltam, aztán mikor a célegyenesbe értem, a tanulásra koncentráltam és odaültem a tanulósokhoz. Valahogy nem tudtam összehangolni a tanulást és a társasági életet, akkor sem. :-)    

 

 

Karácsony - Farsang 2023

Hosszú volt a tél, ismét. Pedig számítok rá, de mindig meglep. A 3 hónapnyi szürkeség annyira nyomasztó tud lenni, hogy a fénnyel teli Karácsony, ajándékozás sem tudja számomra vonzóvá tenni. Idén télen talán kicsit jobb volt, én ezt határozottan annak tudom be, hogy nem kellett a BUE-be menni, számomra vállalhatatlan és értékrendben tőlem teljesen távol álló programokon részt venni. Illetve valahogy mégis részt vettem novemberben a Fasorban tartott Pecz konferencia első részén, decemberben pedig a Récsei Centerben az élelmiszergyűjtésen. A Hőgyesbe kétszer jutottunk el: egyszer, amikor a céges Mikulás és a Pálferis alkalom előtt voltunk Bandival és éppen a kórus énekelt, finom babgulyás volt az ebéd és mindenki ott volt, aki számít: Lia néni a kedves fiával, Banga Judit és a kórustagok. Rá egy héttel volt Chehade Judit Angyalünnepe, erről sajnos Bandi lemaradt, mert elaludt, ahogy több/más adventi programról, lett volna mézeskalács sütés és családi Karácsony is itt a péceli református gyülekezetnél. Szentestét is átaludtuk. Reggel bezsuppoltam Bandit a kádba és addig feldíszítettük a fát, aztán ajándékosztás végül csak 25-én volt, mert a halászlé és zserbó ebéd után teljesen bealudtunk. 26-án Zoliéknál voltunk, Editék éppen beestek, 28-án pedig Erdélybe indultunk Jutkamamával. Sajnos már 4 este elég ahhoz, hogy szinte a teljes rokonságot végig látogassuk, de nagyon jól sikerült, Bandika jót játszott Klárikával és Remetén is, bár ott inkább Szandi szobáját élvezte, de nagyon hiányzott ez a rokoni közelség, mivel a barátaim elpárologtak.

20221228_071502.jpg

Később kiderült, hogy mi voltunk az utolsó látogatói Katica néninek, január első napjaiban kórházba került, január végén megműtötték és február 5-én meghalt. Gyomorfekély, daganat, kivették a lépét, 2× is mondták, hogy tüdőgyulladást kapott. Istennek hála, anyu leszervezte, hogy el tudjak menni a temetésére. Rendes volt a bátyám, hogy bevett a csapatba, Palika vezetett végig 7 órát autópályán. Nem voltam még így, hogy román szót se hallottam, csak a benzinkúton, és Vásárhelyre se mentünk be és végig autópálya volt, kivéve, mikor véget ért az út egy szántóföldön. Jah és benzinkút se volt sok, keresni kellett állandóan, erre még emlékeztem, mert mi is voltunk erre nászúton. Rossz érzés, hogy így mennek el az öregek, Erich bácsihoz se megyünk már többet valószínűleg. Persze születnek az ifjak, de az más és ezzel a negyvenötös gárdával sose jöttem ki, lassan már én leszek negyvenes. Megrázó volt a temetés, szegény Enikő könnybe lábadt szemmel mondta a koporsónál, hogy Julcsi, 2 kisgyerek mellől hogy tudtál eljönni? Aztán később meséltem, hogy tápszeresek a fiúk, alig volt tejem. Jó volt együtt lenni, együtt búsulni, emlékezni, de azt is éreztem, hogy már nagyon más az életünk és sajnos a temetéseken kívül nem is nagyon találkozunk. Azért jó, hogy vannak, ilyen távoli védőháló, apu halála után, nagyon mellémálltak apu remetei unokatestvérei, próbáltak segíteni.

Mire felócsúdtunk a temetés rettenetéből, hívott Feri, hogy beutalták a kórházba egy hétre, mert ilyen magas cukorértékkel nem végzik el az ambuláns műtétet és be kell állítani az inzulint, diétát. Sírva fakadtam Klári néniéknél, aztán elküldtek aludni és sikerült a füldugóval 6 órát pihenni. Feri saját felelősségre távozott és másnap vonult be, mert nem volt nála semmi felszerelés, biciklivel ment és vitte a szódagépet, sok olvasnivalót. Zsemléket kapott reggelire és félzsemlét tízóraira, uzsonnára. Legalább pihen és nem egyedük kell majd tartanom a diétát, de azért rendesen megijedtem, hogy most hogyan tovább, mi lesz velünk. Felmerült, hogy esetleg visszafizetjük a CSOK-ot és nem próbálkozunk többet, főleg, ha ilyen magasok a kamatok. Aztán találtam egy cikket, hogy maximálták a kamatot 5%-ban és a 10 millió helyett legfeljebb 15-öt kell visszafizetni. SDG! Feri azt mondta, hogy marad ő itthon, ha kell és még egyet próbáljunk meg, akkor ennyi. Kezd leválni a pelenkázó borítója, Bandika annyit ugrált az ágyon, hogy szétesett, szóval most nem bánom, hogy egy kicsit szünet. Felállítva jó lesz gardrób helyett. 

BD Klára szerint megpróbál minket az élet, bárcsak az lenne, mert a péceli baba-mama körön pont erről volt szó. A kísértés nem Istentől ered, hanem saját kívánságaink okozzák, amelyek minden esetben bűnt szülnek, kivéve persze Jézust. És az is benne van Jakab levelében, hogy nem próbál meg jobban minket, mint amit el tudunk viselni. Érdemes hitetlen családtagjainkért is imádkozni, mert akár haláluk előtt is megtérhetnek, nem tudhatjuk. Volt még példa bűn nélküli próbáról, mikor Ábrahámot arra kérte Isten, hogy áldozza fel a fiát. Megígérte neki Isten, hogy megsokasítja és ebben jobban hitt, mint a fiában. Nehéz ez. Remélem, hogy tényleg csak erről van szó. Mert pont 3 hete, mikor legutóbb hívtam Tündét és arról számolt be, hogy Katica néninek nagy műtétje volt, de fel fog épülni és mi mentünk táncházba, azt vettem számba, hogy mennyi mindenkinek nem úgy alakult az élete (Józsa Móni, Domi), és mi hogy lehetünk ekkora kegyelemben, hogy nekünk igen. De ez elbizakodottság volt. Nyilván már bátyám is irigykedik, többnyire a támogatások miatt, neki a pénz az istene még mindig. Ennyi műszaki, technikai témáról rég nem értekeztem, azért hiányzott is, mert én fiúk között nőttem fel. Nah, kíváncsi vagyok. 

Szóval nem igazán vágytam most farsangolni, többnyire a veszteségek miatt. De ez is olyan érdekes, mert Feri nélkül semminek nincs értelme, se az elhagyott családnak, se a barátoknak, sőt a családalapítási vágyam is jó mélyre temettem. És aztán jött és úgy ismertem meg, mint a vágyaim beteljesítője, mint akivel meg lehet valósítani azt, amit a családom megmagyaráz, hogy miért nem jó és előtörtek ezek. Szóval már ősz óta nagy gyászban, veszteségélményben voltam, hogy senki nem látogatott meg, hogy még most is a bátyámat keresték meg Karácsonykor, bár Erdélyben nagyon jó volt, de annak is volt egy elmúlás érzete. Aztán manifesztálódott a gyász, ahogy Bandika keresztelője után, Jakab Éva temetésén. Persze mondhatnánk, hogy ez a természetes, hogy az idősek meghalnak, a fiatalok születnek, de mégis jó lett volna még velük lenni. És Bandika már mondta is, hogy nem néni, nem beszél, mind 2 Katinak, leginkább a gyerekekkel érezte jól magát.

A másik veszteség ugye a BUE, ahova tavaly elmentünk farsangolni,de akkora volt a tömeg, Bandi teljesen elveszett, nem is volt kedve felvenni a manó sapkáját és a lámpást sem, azóta pedig, ugye teljesen elkoptunk. Szerencse, hogy ma van Isaszegen disznóvágás, felvonulás, táncház és disznótoros vacsora. Holnapra pedig a Hőgyesbe készülünk, Házasság heti prédikációt és beszélgetést tart Enikő. Hőgyesben egyébként múlt héten szombaton volt felnőtt farsang. És kétszer voltunk a Fonóban, egyszer Csidunál táncolni, ma megint megyünk úszni a Stilianosba, szóval most ennyi. De járnak Helgáék is, bár elég drága. Lassan érkezik oda is a kistesó.

20221225_134649_2.jpg20221225_134702_1.jpg

Első motoros túra

Hosszú vívódás, szürke és sötét napok után végre felszabadultan és vidáman indultunk a péceli református baba-mama körre. Talán mióta a bátyáméknál voltam, mióta anyu elment megint kerestem a helyünk, most már nem egyedül, hanem családosan. Megint voltak nagy csalódások és kedves találkozások is, sose tudom jól felmérni, hogy kitől mit érdemes várni, megosztani, ki hogy viszonyul majd hozzánk, a nyilvánvaló előjelek ellenére.

Éppen erről volt szó a baba körön, Havas Zsuzsi tartotta. "Kapcsolatunk Istennel és az emberekkel" Első Isten, minden nap szakítsunk rá időt, ahogy a férjünkre is, ő a második. Ne hagyjuk el a mindennapok rohanásában. Ezután következnek csak a gyerekek, majd a rokoni/baráti kapcsolatok. Mindent magukba szívnak, aztán tinikorukban értékelnek, szeretnék jobban csinálni, aztán kiderül, hogy sikerül. Érdemes segítséget igénybe venni, ha van, és nem túl sokáig húzni a gyerekneveléssel töltött éveket, mert nagyon el tud nyúlni, megerősítő volt most. És az is, hogy a szigorúbb szabályok hosszútávon beérnek. Nem vagyok nagyon tiltó típus, de az elveim szigorúak.

Volt jó pár csalódás, főként a családom és az unitárius egyházam részéről, a barátok már régebben elkoptak. Anyuról még mindig elhittem, hogy jelen lesz az életünkben, nem csak látogató, de ez már régen eldőlt. Az unitárius egyház egykor segített a családalapításban, ott láttam gyerekeket, de jelen helyzetemben nincs ott helyünk. Iskolás kor alatt állítólag nincs igény a gyerekfoglalkozásokra, és a lelkész sem látja szívesen a kisebbeket. Azon kívül reformátusok a gyerekek, ez is nagyon zavarta és nagyon el van öregedve a hívek közössége. Zavarja őket a gyerekzsivaj, én pedig azt gondolom, hogy ennyi tolerancia járna. Megmaradt a baba szoba, de nem megyünk oda.

20221125_094639_1.jpg

Tudom, hogy túl sokat foglalkozom az identitással, de nekem nagyon nehéz felmérnem, hogy kinek mennyire vagyok fontos, kihez mennyire menjek közel. Nem azzal van gondom, hogy ha valakit nem érdekelnek a gyerekeim, vagy az életem, hanem ha mást várok, mint ami benne van. Ha azt gondolom, hogy jóban vagyunk és tényleg csak ideje nincs meglátogatni, az teljesen más, mint amikor merő elutasítást kapok vagy átnéznek rajtam. Sajnos most a legélesebben és legfájdalmasabban abban az unitárius templomban történt meg ez, ahova 30 éve tartozom és amiről azt gondoltam, hogy nah ez végre megmarad ebben a nagy kuszaságban. De nem. 

Szóval a következő a családi és rokoni kapcsolatok, ezt kiegészítheti vagy helyettesítheti a gyülekezet, közösségek. Itt jönnek szóba a református közösségek, az unitáriusok inkább online, a pszicho- és bibliodráma, valamint jelenleg a sashalmi evangélikus egyházközség, amely gyűjtőfogalma a Taizé, 40 nap az életért mozgalomnak és így a péceli dicsőítőknek is, valamint a protestáns ökumenének. Szóval ennyi és nincs több.

Múlt pénteken volt egy előadás T-Bognár Borcsa pszichológussal arról, hogy az első gyerek születése után, nálam a másodiknál erőteljesebben, előtört az az érzés, hogy mikor kapod vissza a régi életed, SOHA. És jól van ez így. Megszólalt mellettem egy anyuka, hogy milyen sokat várt a kisfiára, mit várna vissza. Belegondoltam én is a magányba, a péntek esti romkocsmázásba, a reménytelen ismerkedésbe, pénzgyűjtésbe. Éppen most kaptam meg a levelet a munkahelyemtől, hogy lejár a CSED, írjam meg a fizetés nélküli kérelmet 2025-ig, örömmel.

Bandika egész nyáron nem motorozott, 2 hete pénteken vittem be a lakásba, mert itt nincs aszfalt, és jött a hideg, borongós idő, bevittem a motort. El is kezdett vele menni a folyosón, szobák között. :-) Múlt pénteken a könyvtárig a focipálya területén, most pedig teljesen egyedül egészen le a Zsigmondin a buszmegállóig, és utána is a húsboltig. A Zsigmondi fel van túrva, így nem volt rajta nagy forgalom. A meredek, forgalmas vagy nehezen járható részeken átsegítettem. A Pekáry kastélynál necces volt, mert nem akartam felmenni, az útpadkán haladtunk, aztán inkább a rozzant járdán. Előre mentem a babával és őt ott lefékeztem, majd vissza Bandiért és fordítva. Szegény Bandi, mielőtt odaértünk volna, elesett, de gyalog, elkezdett folyni az orra vére, pont jött a tiszteletes úr és a felesége. Persze végig elemében volt, mindent szétpakolt, ahogy otthon, bemászott a dobozokba. Legközelebb nagyobb helyre megyünk. :-) Hazafelé többször kellett felvenni, de gyalog is sokat jött. A kutyáktól megijedt, ott át kellett lendíteni, de nagyon ügyes volt, hazafelé elmajszolt egy kekszet, nem is gondoltam, hogy már ilyen ügyes nagyfiam van. Apa pedig pont írt egy nyári egyhetes biciklitúráról, a BEAC szervezésében. :-)

 

20221125_094625_3.jpg

 

 

 

Református családanya lettem I.

Hogyan lettem református családanya?

Hosszú és kacskaringós út vezetett idáig, nem volt könnyű és ilyen formában cél sem. Néha nem tudtam, merre tovább, hol-hogyan-kivel folytatódik az utam, de mostanra talán kikristályosodott. A legtöbb kanyarról, eltévelyedésről, balhéról, csúnya szóról nem tehettem vagy nem volt szándékos. Azt gondolom, hogy szándékosan soha nem bántottam senkit, viszont keveredtem olyan főként családi, de később unitárius családpolitikai vitákba, helyzetekbe, amiből nem tudtam jól kijönni. Általában jobban ragaszkodom emberekhez, kapcsolatokhoz, helyzetekhez, nehezen viselem a változást. Ennek megvan az oka, de lehet, hogy ilyen az alaptermészetem. Lassú víz típus vagyok, aki szeretek mindenkinek megfelelni vagy legalábbis jóban lenni. Ez a mai individualizált világban nyilvánvalóan lehetetlen.

1984 októberében kereszteltek Marosvásárhelyen a Bolyai téri unitárius templomban. Édesanyám és szeretett Péterffy nagymamám vallását kaptam, családi szokás szerint. Keresztanyáim reformátusok, keresztapáim katolikusok voltak, mindkét házaspár a szüleim közvetlen családjából került ki, a szüleim öccsei voltak. Jakab nagyapám Brassó mellett Krizbán született, ő evangélikus volt. Opris dédnagyapám pedig görögkatolikus, aztán ortodox lett, mivel volt már egy családja Fóton. Így a családunkban teljesen megvalósult a vallási türelem. Soha nem volt gond ebből, az Erdélyben bevett 4 valláson belül teljesen elfogadott volt a házasodás, elfogadás. 

7 éves koromban, 1991-ben költöztünk Budapest, egy jobb jövő reményében, szüleim mindketten közgazdászok voltak. Mély nyomot hagyott az erdélyi magyarok körében a Fekete Március is, illetve a Ceausescu-féle jegyrendszer, amiben része volt a lakosoknak a '80-as évek második felében. Ennek ellenére boldog gyerekkorom volt, 4 évig jártam óvodába, minden reggel vitt Jakab nagyapám biciklivel, minden apró csavart felvettünk az út széléről, tanította nekem a házszámokat, külön a páros és páratlan oldalon. Édesapámmal délután szedtük a gesztenyéket, nagyokat csavarogtunk a hazafelé úton (ez a legkedvesebb emlékem róla, sajnos). Az óvodában sem voltunk betegek, nem volt helyhiány vagy túlterhelt óvónénik, nagyon sok verset-éneket tanultunk, minden óvodai műsort fejből tudtam, a próba alatt a fejembe ment. Nem volt tévénk, csak egy fehér-fekete és csak a Ceausescu beszédére emlékszem, de nem is volt rá igazán szükségünk. Békében-szeretetben éltünk, nagy családi születésnapok és ünnepek voltak, telített asztallal.

Nem mondhatnám, hogy nem fogadtak be minket itt Magyarországon, vagy kellemetlen-gúnyos megjegyzéseket kaptunk volna. Az első általános iskolába nem vettek fel, mert erdélyiek voltunk, de a másodikba igen. A Szent István térre jártam, édesanyám munkahelyéhez közel, mert a lakhelyünk nem volt biztos. A Zsenge utca 30. alatt laktunk, egyszobás lakásban, eleinte 6-an, nyáron még jöttek látogatóba további rokonok, de sosem volt ebből gond. Aztán ősztől elköltöztünk a Sárrét parkba, önkormányzati lakásba, itt 2 tömbházban is erdélyiek laktak, itt ismerte meg bátyám a feleségét és nagymamám vásárhelyi szomszédjáék is itt laktak (Orosz Beáék). Nem voltunk anyagi jólétben, anya fizetése a Népjóléti Minisztérium portásénak bérét sem érte el, és az el is ment albérletre. Mégis egyetértésben éltünk, kirándultunk, operettszínházba mentünk, átjártunk Salamonékhoz és hétvégénte Jakab Sanyiékhoz a Zsenge utcába. Sanyiék Erdélyben Fogarason laktak, akkor nem voltunk közvetlen kapcsolatban, csak Potyóékkal, anyu öccsével és családjával. Sanyiéknak nem született gyerekük, a Ceausescu időben nem akartak sorban állni, idekint nem volt mire, aztán elmaradt. Helyette volt Topi kutyájuk, akinek külön fotele volt és gyerekként kezelték, később macskájuk, az én tinikorom Zsömléje is ott landolt. Potyó gyerekeivel közelebbi kapcsolatom volt, mint a saját bátyámmal, aki 8 évvel volt idősebb és folyton őrmesterkedett felettem vagy piszkált vagy beszólogatott, de soha nem kezelt egyenrangúan. Állítólag neki köszönhetem az életem, mert minden este sírt, hogy legyen testvére. Volt még egy testvérünk 1981-ben, aki fejlődési rendellenességgel született, anyu elkapta a rubeolát egyik unokatestvérétől, a terhesség korai szakaszában. Egyébként hamar teherbeesett, bátyám után volt még egy abortusza, mert nagyapám szerint "nem lehet minden ölelésből gyermek." Keresztanyámnak, Évának is volt egy abortusza, sokáig emlegették, nagyobb fia lett volna, mint én, 4 hónapos terhesen vetette el, mert nem akarta, hogy a gyerek miatt vegye el Sanyi. Péterffy nagymamámnak pedig több abortusza volt, érdekes. Pedig akkor még nem volt legális és a nagyszülőkkel együtt laktak, de nagyon szerették egymást. Pedig Opris nagyapám igazi szépfiú volt, ragadtak rá a nők, később is, sokszor megcsalta nagymamámat, aki a családi legendárium szerint nem volt szép, de kedves. És okos, ezt én teszem hozzá. A szomszédunkról, Rodicáról mesélte anyu, hogy 8 gyereket tetettett el, aztán mikor szeretett volna gyereket, nem lett neki. Ők voltak a tulajdonos család, gazdagok, mi pedig a szegény, szapora, kedves, összetartó család. :-) Érdekes, hogy ekkor még szombaton is dolgoztak, nem volt munkahelyi étkezés, mégis jól elvolt anyu.

Aztán bekerült a minisztériumba, ahol folyton kijavították. Nem járt szegény magyar iskolába egy napot sem, csak az otthoni konyhanyelvet beszélte. Román iskolába tanult, hogy majd jól tudjon érvényesülni Romániában. Ahhoz képest bekerült a jelenlegi Magyarország fővárosába egy poroszos és adminisztratív világ kormányzati szervébe, ahol segítették, megállta a helyét, de minden nap javítottak rajta. Otthonra pedig került színes tévé és sok kereskedelmi csatorna, minden este 8-tól lehetett színes tévézni, távirányítóval. Olyan jól sikerültek az tévéműsorok, hogy anyu nem tudott aludni, hiába kérte apámat és bátyámat sírva, könyörögve, hogy húzzák lejjebb, kapcsolják ki, csak legyintettek és ráförmedtek, ahogyan a Jakabok szoktak a "hülye nőkre". Édesanyám beteg lett 1995-ben, egy hónapra pszichiátriára került, ott altatták altatókkal, mert nem használt neki semmi természetes módszer, úszás, autogén tréning, stb. A mai napig altatókkal alszik, annyira meggyógyult, hogy a munkáját el tudja végezni, a következő betegségéig (rák), de mosolyogni, szívből nevetni, érdeklődve hallgatni vagy beszélgetni, lelkesedni nem láttam. Pedig állítólag mosoly ország volt a beceneve gyerekkorában.

Nyolcosztályos gimnáziumba javasoltak, matematikai gondolkodásom és kitűnő tanulmányi eredményeim miatt. Magyarból viszont nem voltam olyan jó, nem jártam külön előkészítőre és nem tudtam, hogy mi az alanyi és tárgyas ragozás között a különbség. Így a legjobb iskolákba (Radnóti) nem jutottam be, de a középmezőnybe igen. Kassák Lajos Nyolcosztályos Gimnáziumba jártam 1995-1997 között. Itt tanultam a legtöbbet, minden délután tanultam. Itt raktam le az alapjait latin, angol és magyar nyelvi valamint matematika tanulmányaimnak.Vittek úszni, korcsolyázni, kenutáborba, síelni, társastánc volt a heti 4 testnevelés órán. 2. osztályos koromtól tanultam szolfézst, majd furulyáztam, fuvoláztam. Így könnyedén vettem azt az akadályt, amikor Dömötör Ildikó énektanárnőnk az egész iskolára kiterjedő karácsonyi koncertet szervezett. Fuvoláztuk akkori legjobb barátnőmmel, Lázár Judittal és nem okozott gondot az énekórán mindenkinek furulya sem. Osztályfőnökünk Porjesz Andrásné matematikából, a helyettese Bánfay Ágota latinból tanított, olyan nagyokat hahotáztak, hogy a kanyarban és a folyosón is visszhangzott. Aztán a kamaszkorba lépve, elkezdtek az osztály hangadói gyújtogatni, anarchikus elveket vallani, csavarhúzóval táblákat leszerelni. Elment a legjobb barátnőm a Radnótiba és én is úgy éreztem, hogy lépnem kell.

Fontos mozzanat, hogy minden nyarat Erdélyben töltöttem. Eleinte Magdi mamám érkezett az iskolai tanév végére a két unokatestvéremmel, Totyival és Annamáriával. Mindig noszogatni kellett őket, hogy ne a tévét nézzék, ha már itt vannak a magyar fővárosban, hanem nézzük meg a Halászbástyát és a Bodor-kútját a Margitszigeten. :-) Aztán 1-2 hét után hazaindultunk egy mikrobusszal, amit valószínűleg a nagybátyám szervezett, hiszen ő ekkor az Inter/Euro és egyéb Toursok valamelyikén dolgozott sofőrként. Délután indultak és éjszaka vezettek, másnap délelőtt aludtak és indultak vissza. Anyu el kellett kísérjen a határig, mert akkortájt nem volt külön útlevelünk, csak az övébe szerepeltem kiskorúként. Átmentünk a határon és a következő mikrobusszal visszajött dolgozni. Mindig sírva váltunk el, a nyár elején anyutól is és a nyár végén a nagymamámtól is. Nagymamám Marosvásárhely központjában lakott, de Jakab nagyszüleim mindketten vittek a saját falujukba és az unokatestvéreim révén Hajni nagynéném szülőfalujába is elvittek nyaralni. Ez utóbbi már nem volt teljesen problémamentes, mert szalámit és egyéb drága holmit vettek a nyaralásért, illetve a faluban rendszeresen kérdezgették, hogy kié vagy. Amit így nehéz volt elmagyarázni, hiszen a (Béla) Feri unokáinak másik ági unokatestvére voltam. Jakab nagyszüleim minden héten elvitt magukhoz, ott sokféle logikai játék és a bátyám révén szójáték volt, sokféle tv csatorna. De mindig jobban éreztem magam Magdi mamánál és az unokatestvéreimnél. Béla tatával Krizbára mentünk, ott volt egy nálam pár évvel idősebb unokatestvérem, Zsolt, vele traktoroztunk, degenyes lett a vadonatúj farmer. És néztem a kapuban a csordát, voltak bivalyok, lovak, kecskék is a tehenek mellett. És óriási kocácskák, vittünk lisztet, cukrot is haza Vásárhelyre. Ilonka Pistu akkori felesége nagyon kedvesen fogadott és vendégül látott, mindig meglátogattuk András bácsit, Bandi édesapját, aki szabó volt és egy régi házban lakott pár házzal feljebb. Jellegzetes illat volt a szövetek és varrógépek között, kedves emlék. Remetére Miklós Irénke mamám vitt, általában Irmához, neki volt egy Betti nevű lánya, de ő eléggé más természetű volt. Válogatós volt és nyápic, azért jó volt ott is, mentünk a patakra mosni? és az első vendéglátós élményem is hozzájuk kötődik, 14 éves koromban Vármezőben szolgáltam fel egy lakodalmon. Régebben fodrászüzletben dolgozott, aztán egy boltja volt  sarkon, ahol azért leginkább italozni tértek be a falulakók. Katica néniék Balánbányán laktak, nyáron hazaérkeztek a Skodájukkal, fürödtünk a patakban. Nagy falunak számított Remete a maga 2-3 ezer lakójával. A szüleimmel mentünk Lajiékhoz, ott elég sokat ittak és anyu veszekedett emiatt. Magdi mamával voltunk egyszer Hídvégen vagy Nagyajtán távoli rokonoknál, alig emlékszem, inkább elmesélésből. Aztán a hídvégiek kértek kölcsön egy kézi mérleget, amit nem hoztak vissza. Magdi mama Hunyadra vitt még a húgához, Nusi nénihez. Potyó vitt még minket kirándulni, ha olyan útja volt, egyre emlékszem Kolozsvár mellett az erdőben és még egy építkezésre, ahova rendszeresen jártunk. Wellness hotelt építettek Baznán, voltak iszapfürdők és ott lubickoltunk. Annamáriát gyakran feldobta a vízbe, félt. Bükkösön is sok minden történt, Totyival kettesbe bicajoztunk, aztán lecsúsztam a padkáról, felduzzadt a homloka, a kaszálók adtak egy hideg kést, hogy lenyomjuk. De arra is emlékszem, mikor egy gyöngytyúkra cérnát kötöttünk és besózták a fenekét, aztán futottunk utána a nádasban. Az megrázó volt, mikor a kismacskákat bele kellet fojtani a patakba és arra is emlékszem, ahogy mentünk az erdőre fáért, aztán jött egy vaddisznó és attól féltünk. Nagy élmény volt, mikor ellett a tehén, ami nem mindig volt, szegényebb család volt Hajniéké, de nagy szeretetben töltöttük az időt. Minden vasárnap mentünk a református templomba, gyalog, és húzni kellett a vizet a kútról. Háromféle víz volt, esővíz, ebben mostak, ivóvíz ebből főztek, ittak és a kútvíz minden más célra. Csak a diófáról nézhettük, ahogy ellik a tehén, mikor kíváncsiskodtunk, azt mondta Kicsimama, hogy majd gondoljak vissza erre, ha én is ide kerülök. Így aztán tanult városlakóként a legkedvesebb emlékeim szülővárosomhoz és a hozzá köthető falvakhoz kapcsolódnak.

halottak_napja.jpg

 

 

 

 

 

Betegen

Egész szeptemberben kerülgetett minket a megfázás, bár Feri osztályával szeptember 8-án még lubickoltunk a Balatonban. Utána elég gyorsan lehűlt a kinti hőmérséklet és a Nyitott templomok napja (szeptember 17.) idején már én is érzékeltem, hogy hideg van itthon, amikor hazaértünk a belvárosi unitáriusoktól, akkor a gyerekeken is érződött. Múlt héten csütörtökön (szeptember 22.) már köhögtek, nem tudtunk baba-körre menni. Mikes légzésén egy hörgés hallatszódott, kissé ijesztő volt, de úgy voltam, vele, hogy ha a 3 hónapos státuszon nem derült ki, amikor ott voltunk kedden, csak nem lehetett nagy a baj. Anyu persze ijesztgetett, ahogy szokott. Én pedig olyan nehezen tudok ellenállni neki.

Az igazán mélypont szeptember utolsó hetében ért, Bandi ment ugye bölcsibe szerdán, de már határeset volt, mert köhögött és folyt az orra is. Ezért bekészítettem a kiskönyvüket is, hogy ha elküldenek a bölcsiből, akkor a Péceli Egészségház felé tudjuk venni az irányt. A gondozó éppen rákérdezett, hogy nem beteg-e, azt mondta, hogy ő így nem szokott kitiltani senkit, de itt csak rosszabb lesz. Bandi már reggel sírt fél órát, hogy apa(ja) elment és akkor is, amikor nem kezdtem el azonnal olvasni neki még!! Bogyó és Babócát, de szerettem volna elmenni Ilona cseppjeiért, ezért végül maradt a bölcsiben. Tervben volt még, hogy kérek időpontot Pusztaihoz, és köszönetet mondok a 40 nap az életért önkénteseinek, akik tavaly imádkoztak értünk, amikor kezelésre jártam a Sote-ra. Ez utóbbi elmaradt. Eljutottam viszont Dányba, ahol Bartók Béla unitárius egyházközség vett részt Fazekas-Koszta Tibor festőművész kiállításmegnyitóján. Dani bácsi jutott eszembe, mennyit jártunk ilyen fennkölt helyeken, kellemes volt a társaság és a képek is. Nekem egyelőre a kikapcsolódást jelenti, szó szerint. Legjobban egy amerikai nő képe ragadott meg, bár én élőben még nem láttam ilyet. Eszembe jutott, mennyire más az a kultúra, mennyire idegen tőlünk és mégis mennyire majmoljuk. Már a bölcsiben is van angol foglalkozás, még magyarul sem tudnak rendesen, de angolul muszáj tanulni. Nem is értem. Mintha nem a csapból is az angol folyna. És komolyan nem hiszem el, hogy a mai világban ki és hogyan nem bír megtanulni angolul, annyira nem, hogy már a bölcsődében kezdeni szükséges. A zenebölcsin gondolkodtam, hiszen mi annyi helyen mondókázunk, valójában a 2 gyerekkel még sehova nem jutottam el. Hétfőn van zenebölcsi a Hámori-házban Zsuzsa nénivel, kedden Kerekítő Rákoskereten Detti nénivel, egész nap hozza Bandi a Kerekítő-Bogyó és Babóca-Kisvakond-Bori/Berci könyveket és havonta egyszer mi is tartunk Kovács Katival az unitárius családi napon. Kezdett sok lenni, főleg nekem. Bandi nagyon szereti. És mivel a két lurkóval egyelőre sehova nem jutok el, végül felírtam. Az M5-ösön gyorsan megjártam az Etele utat, de már közben hívtak a bölcsiből, h Bandi nincs jól annyira köhögött, hogy hányt és egész nap sírt, nem hiányzott ez a nap most neki. Múlt héten a hasa csikart, aztán a kakilással megoldódott. Elfáradtam.

Mielőtt beléptem a bölcsibe, pont ránéztem a telefonomra, érdeklődött  a főnököm kedvesen, hogy tetszik nekünk a bölcsi, mikor tervezek visszajönni dolgozni. Épp jókor, a holtponton, mikor átfordult, hogy nagyon nem szeretném, ha a gyerekem állandóan beteg lenne, vagy még többet kellene bent legyen, még többet aggódjak, hogy mi van velem, így is a telefonomat lesem, amikor bölcsiben van. Igazából önbizalom erősítőnek jó, hogy ugyanazokat csinálja, mint otthon és az rendben van így. Nem fejlődni megy, vagy közösségbe, hanem egy kicsit elvonulni. Az ebéd egy merőkanál leves vagy főzelék, nem szokott többet kérni. A krumplifőzeléket, almaleves megette, a paradicsomos káposztát nem. Bogyó és Babóca odabent nem érdekli, a dinók a gyerek ruháján igen, nah ez akkor más, mint otthon, mert én szándékosan figyelek arra, hogy ha lehet ne legyen minta, legfeljebb aranyos állatos. Mikor Gergővel tették le aludni, akkor piszkálták egymást, máshol szépen elaludt, van mikor sokat alszik, ahogy otthon. Mikor szeretethiánya van/beteg, akkor minden apróságon kiborul, sír és nagyon igényli az ölelést, törődést. Egyébként kedves, mosolygós, érdeklődő kisfiú, elvan a világában a játékaival, nem megy bele a menő játékokért folytatott harcba, de ha közel jönnek hozzá, akkor elhajtja a gyerekeket. Nagyon megkönnyebbültem, mert ugye én nem kapok visszajelzést és eleve őrlődő típus vagyok. Vagy kultúrálisan alakult így, ebbe most nem megyek bele. Kissé átértékelődött így a bölcsi szerepe és könnyebb a helyén kezelni. Az más kérdés, hogy nekem is jó, hogy van egy kis időm hajat mosni, rendet rakni, esetleg aludni, bár az mostanában nehezen jön össze, nem tudok megnyugodni. Esetleg tornázni, vagy kettesben lenni a kicsivel, bár ilyenkor nem mindig értem, hogy mit szenvedtem Bandival. És a kontrollvizsgálatokra is el kell kezdenem járni, most, hogy kezd visszatérni belém az élet. Eddig azt gondoltam, hogy a kisebb gyerkőc 2 éves korában vissza tudok menni részmunkaidőben dolgozni, ez most megdőlt. A csoport fele beteg, nem hiányzik ez nekünk. Elfáradtam a 2. terhesség alatt, anyu ugye 2 havonta jön 1 hónapot, hétköznap 1-1 napot volt itt, most 2-t és a hétvégét másfél év alatt sikerült elosztani bátyámékkal, nagyon nehéz. Tudom, hogy sokaknak semmi segítsége nincs, de nekem valahogy természetes volt, hogy itt lesz ő is és a barátnőim is, akik viszont (szinte teljesen) eltűntek. Tudom, hogy mindenki elfoglalt és fáradt, de mégsem erre számítottam. Nem bírom a magányt, ezt már egyetemista koromban is észleltem, Gyula mindig mondta, hogy olvassak-kutassak, ahelyett, hogy őrlődnék, de nem ment. Szerintem ez volt az egyik ok végül, hogy nem maradtam az egyetemen, mert egyszerűen nem nekem való, hogy egész nap üljek a 4 fal között egyedül. Ha nincs kihez szólni, 1 nap alatt befordulok, ez van. Mindegy, hogy könyveket tanulmányozok vagy pelenkát cserélek napközben és a gyerekekkel játszom. A kisgyerekes programokon sem kötnek le túlságosan a baba fogairól, táplálásáról szóló csevegések, sőt a méricskélés sem, hogy ki mit tud. Egyedül a Bibliaórákon tudok beszélgetni, ami számomra nem erőltetett és felemelkedik a lelkem az egész napos robot után. Bizonyára lehetne egész nap Isten kegyelmében élni, ez még nem megy. Bizonyára még a családi minták működnek, amelyek számomra már 25 éve nem elegendők és állandóan keresem a szépet, a valódit, az értéket az Istenhez tartozót. Persze voltak kitérők, de konfirmálásom óta jelen van az Isten az életemben, és ezért nem tudok elég hálás lenni. Pont kedden volt erről szó, hogy Isten a gyengeségeinken, vargabetűkön és bűneinken keresztül is vezetget. Pénteken pedig, hogy a korlátok, szabályok valójában védenek és attól leszünk szabadok, nem zuhanunk a szakadékba. Ismét magamra ismertem, találtam, Ferivel is egységben tudunk lenni, mert a mindennapok rohanása elsodor néha minket.

20220926_071059.jpg

 

Tudom, hogy nem szokványos az, hogy a nagymamákra bízzuk a gyerekeket és úgy megyünk templomba, de másként ketten sem halljuk egymás hangját, alig tudunk beszélgetni. És szükség van a megerősítésre Isten igéjében, a közös imára, énekre, hogy megfogjuk egymás kezét. Mondhatnánk én-időre, divatos szóval, pontosabban mi-időre. Jól esik megpihenni, lerakni a terheket, felemeltetni Isten igéjében. Megérkeztem, ismét. Annyi keresgélés és bukdácsolás után, újból. Jó Isten tenyerén. Ágota latin tanárnő jut eszembe, akit Bandi hívott fel véletlenül tavaly Adentben, mikor nagyon egyedül éreztem magam. Leánykoromban, mikor már dolgoztam, akkor szombaton mentünk romkocsmába beszélgetni és vasárnap vitt Dani bácsi az Erdélyi Gyülekezetbe vagy az unitárius templomba, ha erdélyi lelkész érkezett. A barátok viszont teljesen eltűntek, így a templom maradt, illetve hétköznap még több ima a Bibliaórákon. Ágota erősített meg, hogy jól van ez így. A péceli református egyházközség alkalmaira sem tudtam sokáig elmenni, féltem, hogy nem fogadnak el, nem csak unitáriusként. Ugyanakkor nagyon jókat hallottam róla, attól is tartottam, hogy beszippant és nem tudunk az Erdélyi Gyülekezet és a Budapesti Unitárius Egyházközség mellett, még ide is elköteleződni, pedig szeretnék. És féltem az újtól, az ismeretlentől. Tavaly novemberben egyik pszichodráma alkalom után jutottam el végül a baba-mama körre, Szentesti felkészítőn éreztem magam először otthon az igehirdetésen, aztán eljutottunk Karácsony másodnapján családosan is az istentiszteletre, ma tegnap pedig a Házas körre. Tavaly már a pocakban Miklóssal, de még nem volt nyilvános, inkább imádkoztunk nagyon érte. Bandika persze nagyokat mosolygott, kapott extra szaloncukrokat a néniktől. Nagyon fájt, mert a saját unitárius gyülekezetem nem tudta megadni azt, amire szükségem volt, nem csak a távolság miatt. Nehéz kérdés ez. Itt pedig lesétáltam és ennyire élő Ige szólított meg, megható. Annyira féltem a kisgyerekes élettől, annyira harsány és pénz központú világ ez, ahol egyértelműen a fogyasztás az úr. Féltem, hogy találom meg a helyem, hogy ne hódoljak ennek teljesen, hogy a gyerekeknek meglegyen a szükséges holmi, de ne árassza el őket, minket minden, ami kapható. És persze ne nézzenek ki minket, de nincs is honnan, mert nem alkotnak közösséget a fogyasztók. Leginkább még mindig a helyünket kerestük. A péceli anyukás Fb-csoport árucseréről szól, ki-mit mennyiért árul, nekem nagyon kevés. Persze szükség van a gyerekholmikra, hiszen gyorsan nőnek, sok jó- és silányabb minőségű termék kapható, érdemes csereberélni. De egyszerűen nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy erről szól az élet, hogy gürizünk, hogy megvehessünk dolgokat és aztán legfeljebb elcseréljük egymás közt. Megkönnyebbülve írtam meg a főnökömnek, hogy nem megyek vissza dolgozni 3 évig, biztosan. Szeretném a gyermekeimmel tölteni az időt, akárhogyan is sikerül, rajtam ne múljon, nem sietünk ennyire.

Az elmúlt 3 év elég nehéz volt, nem mellesleg 2 évet voltam terhes és azelőtt is sokat küzdöttünk, örülni is tudjak ennek egy ideig, ameddig lehet, ne siessek vissza a munkába, reméljük megvár. Dokihoz is csak ma jutottunk el, anyu segítségével. Át kell ezt is formálnom, besegít csak, mikor itt van, nem élünk együtt, nem a mindennapi életünk része, nehéz volt ezt elfogadni. Szeretném kicsit jól érezni magam, ne csak a taposómalom legyen. Azt gondolom, hogy minden betegségnek van lelki oka, de ennek a sok gyerekbetegségnek mindenképp. Szerencsére nincs nagy baj a gyerekekkel, orrcsepp-orrszívó-inhalálás. Köhögésre Bandinak gyógynövényes szirup, a kicsi Miklóst figyelni kell, ha sípol vagy durvul, menjünk vissza. Elindultunk a Hamzsabégi útra, találtam anyatej adományt. Annyira megkönnyebbültem, hiszen ez a mi utunk, jelenleg. Nagyon kedvesek voltak az anyukák, olyan jó volt elismerni, hogy én mindent megtettem, de nem küzdök most tovább, segítséget kérek. Hatalmas baleset volt, az esős időben még többen ülnek autóba és nehezebb figyelni, ilyet én még Budapesten nem tapasztaltam, egy óráig le volt zárva a Rákóczi-híd, se előre se hátra. Az autópályát szokták így keresztbe telibe zárni. Érdekes volt látni, milyen fegyelmezetten ülnek az autóban, felidéztünk anyuval, amikor még 10-12 órát kellett várni a határon, milyen bazár alakult azonnal, evés-ivás-wc-zés is, 30 évvel ezelőtt. Ilonához is mentem volna, de nem volt otthon, így visszafelé indultunk. Az M5-ösön ki volt írva Ártánd, 240 km-re, nem is több, mint amerre mi szoktunk menni az M4-esen, érdekes. Honvágyam lett hirtelen, olyan jó lenne Erdélybe menni, de már nincs kihez. Sanyi mellett volt még egy cím és a Nagykőrösi úton. Ezt is Isten terelgetésének gondolom, hogy eddig nem találtam, vagy nem sikerült lecsapnom az anyatej-adományokra, most pedig 3 helyről is pozitívan jeleztek vissza. Éppen kirakott egy felhívást egy anya, hogy ezen a környéken (16-17. kerület és keleti agglomeráció) keres 5 hetes babájának anyatejet. Nem olyan nagy adagok, mint amit Bandinál találtam, de sok van belőle. Van, aki csak a zacskó árát kérte el. Annyira megható. Adri rámijesztett, hogy ne fogadjak el attól, aki nem hivatalos, de én megbízom az anyákban, akik a saját gyereküknek is ezt adják. Leírják, hogy mennyire egészségesen élnek, lehet, hogy naiv vagyok, de mire megvárjuk a vizsgálatokat, vagy elfogy vagy elhappolják. Anyu is látta a várost, legalábbis a dunai panorámát. Hálás vagyok, hogy eljött és a két manó míg taknyosan aludt, addig bementünk a városba. Annyira aranyosak így együtt, persze figyelni kell, mert Bandika szeretetből is kicsavarja Miklós kezét és odacsap akár az arcára is. Érdekes, hogy mikor ráfordultam a Hamzsabégi útra, Monori András régebbi kollégám ment át az úton, vele találkoztam tavaly a zánkai strandon is, neki 3 gyereke van. Valahogy azt gondolom, hogy a nagycsaládos élet nem összeegyeztethető a pénzügyi szférával, olyan jó látni ellenpéldákat. A keresztény életet sikerült, tudták, hogy templomba járok és Zsuzsi pl. meghallgatta, amikor közvetítettek az unitárius templomból minket és énekeltünk. Érdekes, hogy éppen az idősek vasárnapján lesz megint közvetítés hosszú idő után, október 2-án. Felmerült, hogy énekeljek, de nem nekem való még. Persze, ha nagyon nagy szükség lenne rám, valahogy megoldanám. Mondjuk pont a szerdai kiállításmegnyitón vettem észre, hogy mennyire nem tudok még hosszabb ideig állni, az Egészségháznál lévő patikában is éreztem, mikor sorba kellett állni. El kell kezdenem mozogni is, mert lassú a rendeződés, rehabilitáció a szülés után. De ez is Isten rendelése szerint van és így könnyebb elfogadni. Közben hallgatom a péceli Imádság Háza dicsőítését és nekem így teljes az élet.

 

Noé bárkája - Bibliodráma sajátélmény

Múlt héten eljutottam bibliodrámára, a gyermekágy után nagyon felemelő élmény volt.

Noé bárkájában egy zsiráf voltam, aki a galambbal figyeli a falu eseményeit. Én teljesen türelmes voltam, biztos voltam benne, hogy értünk fognak jönni, a galamb kereste az Istent. Mire utolérte, már beszélt Noéval, később az én biztatásom volt a feladata. Nagyon szomorú voltam, h felszámolják az erdőt, az élőhelyemet, aztán észrevettem, h a bárka oldala épül belőle. Szerettem volna még gondfeledten játszani az erdőben, de már senki nem volt itt, a galamb is csak aggodalmaskodott. Nekem fontos volt, h magammal vihessem a páromat, hiszen minden állatból egy pár költözött be a bárkába a Bibliában. Egy időre hozzánk csapódtak falubeliek, akiknek a vezetője kocsmabeli stílusban becsmérelte az építkezést, ő nem is ment be a bárkába, 2 szomszéd igen. Mikor szóltak, hogy bemehetünk, Noé egyik menye kísért az alsó szintre, hogy kényelmesen és BIZTONSÁGOSAN elférjek. Boldogan vettem észre, hogy az erdő maradványai (textil) bent vannak és némi hazai íz is felfedezhető, Perla Harghitei ásványvíz.

Saját vonatkozás és szerepválasztás

7 éves koromban költöztünk el Erdélyből, ahol emlékeim szerint boldogan éltünk a külső szörnyűségek ellenére. A Ceausescu idején, jegyrendszerre kapott alapvető élelmiszerek, sorban állás, magyar gyűlölet, márciusi pogrom, petróleumlámpa, magyarok asszimilációja (nevek elrománosítása, kolozsvári egyetemen végzett magyarok kiküldetése Óromániába, falurombolás), forradalom és verekedés, Szabad Európa rádió, kivágott trikolór. Mindezen külső szörnyűségek ellenére a nagyszülők, rokonok alkotta család boldog volt és kiegyensúlyozott. 

Jelen helyzetemben 3 éve vagyok itthon, most kezdtük a bölcsit Bandival, bekerülünk az intézményrendszerbe, újból. A szociális hálóm, a család-barátok elmúlt, ami nekem hiányzik, már nincs. Mégis tartok tőle, hogy nem tudok annyira önazonos lenni/maradni, mint amennyire az elmúlt 3 évben. Már kialakítottam magamnak a munkahelyemen a számomra kényelmes és vállalható életformát, hogyan tudom ezt integrálni a kisgyermekes életbe. Hol találom meg a helyem, a nyugalmam a ringatók, babaruhák, játékok és bibliaórák választékában. Néha úgy érzem magam, mint a zsiráf, aki mindenhonnan kilóg valahogyan. Jó. h minden napra van elfoglaltság a gyerekekkel délelőtt és sportolási (séta, torna,úszás), elmélkedési lehetőség. 

Érdekes, hogy aki berendezi nekem a helyet, pont ott dolgozik civilben, ahol én. A kételkedő, végül elhunyt falubeli nagyon hasonlít édesapámra, nagynénémre, nagybátyámra, akik sajnos alkoholba fojtották bánatukat, mostanáig nem értettem, hogy miért pont ők hunynak el idő előtt, sorban. Anyuval is volt egy hasonló beszélgetésem, mert tavasszal azt kérte, hogy ha itt hal meg, akkor temessük ide. De én azt gondolom, h nem tartozott ehhez a piálós társasághoz, ha odafigyel az egészségére (étel, sport, lelki béke) simán lehet még 20 éve békében, szeretetben, ahogy nagymamám nevelte unokáit. A feladatunk, h méltósággal elkísérjük az utolsó úton őket.

Kívülállónak érzem magam az unitárius közösségben, ami szerkezetében nagyon hasonlít a családoméhoz. Sokáig tartottam ki nehézségben, egyedüliként a korosztályomban, elfogyott az energiám. Megírtam a madfie történetét a lelkészünknek, visszamásztak az 1991-2009 között konfirmáltak az anyakönyvek lapjaira. Arcukat nem sikerült lementeni a Facebookról, remélem, hogy nemsokára megjelennek a gyülekezetben. Lezárult egy korszak, bőven itt volt az ideje, a családalapítás időszaka.

bibliodrama_ismerkedes.jpg

Bandi a bölcsiben

A héten megtörtént nagyobb fiúnk, a 2 éves Bandi beszoktatása a bölcsibe. Nagy izgalommal vártam, múlt héten 3 napig pakoltam, szelektáltam, leltáraztam, aztán vásároltam. Bandika a 92/96-os méret határán van, ezen kívül eddig csak templomba vettünk fel szép ruhát, ki kellett találni mibe menjen. Ruhában itt vált át az alul gombolós body pólóvá, ráadásul még az évszak is most fordul nyárból őszbe, úgyhogy mindenféle ruhák keringtek itt. Cipőben a 21/22-es határán van.

Nézegettem ovis zsákot és ágyneműket, de csak annyi infót kaptunk (miután rákérdeztem), hogy váltóruhát, váltócipőt vigyünk és pelenkát, popsi- és napkrémet. A jele a méhecske lesz, ezt kell majd mindenbe rajzolni. Nagy mérföldkő ez, hiszen 3 éve még csak reménykedtünk, h szülők leszünk, és most már ilyen nagy. Ráadásul itt van kicsi Mikes is velünk, mind 2-en áldást hoztak életünkbe.

Sokat gondolkodtam, hogy is legyen, jobb lett volna, ha a nagymamák vigyáznak rá, de így alakult. Egyedül nem bírtam, ez teljesen nyilvánvaló, már terhesen is nehéz volt Bandi után futkosni, de tavaly tavasszal is egyedül éreztem magam. No meg igényli a társaságot, nagyon barátságos, érdeklődő kisfiú. Voltunk már zenebölcsiben itt Pécelen a Hámori házban, Kerekítőn Rákoskerten, péceli református baba-mama klubbon, Kittynél anyatornán Isaszegen, mint rendszeres heti program. Tavaly tavasszal pedig a babaúszás a Stilianosban, a Covid után elsőként indult, nagyon jó volt végre kimozdulni. Alkalmi kiruccanás volt az unitáriusoknál a családi napi gyermekmegőrző, az Erdélyi Gyülekezetben Adél néninél és a Pálferis családi napon az önkéntes nagyiknál, de mind hozzájárultak ahhoz, hogy Bandi biztonságosan kötődjön akkor is, ha nem velünk van, hála ezért. Leginkább apa elmenetele viselte meg reggelente idén tavasszal, ennek köze lehet a terhességemhez. Nem mertem ugyanis felvenni ölbe, hiszen elég érzékeny vagyok, veszélyeztetett terhes voltam egyéb ismert okok miatt és az éjszakázást sem bírom, szóval általában Feri kelt fel hozzá. Ha viszont ledőltem pihenni, akkor azonnal átvágtatott rajtam. :-)

Pécelen nem volt már hely abban a 2 családi bölcsiben, amelyik működik, így januárban, mikor felhívtam a zsebibölcsit és azt mondták h van hely, lecsaptam rá. Heti 2 napot fog járni, az előzetes várakozásaink szerint szerdán és pénteken volt a holtpont. Mindenképp új korszak, mert már nem leszünk egész héten itthon együtt (betegséget kivéve) tartósan, egy korszak lezárult. Mondhatnám, h gyors volt, de inkább tömény és hullámzó. Az biztos h már nem leszek többet itthon, mint amennyit eddig fáradoztunk csodaszép családunkért. 

Hétfőn és kedden 10-re kellett menni, 1-1 órára játszani az udvaron. Még nyári meleg volt, váltóruhával sem készültem. Bandi nagyon élvezte a játékokat, legtöbbet a kis műanyag házikókon mászkált, de tetszett neki a trambulin és természetesen a homokozó is. Hétfőn egyedül voltam, rajtam Mikessel felkötve, aludt rajtam békésen a hétvégi több napos nyürgés után. Kedden jött Ica, mert bölcsi után vittük Bandit gyermekszemészetre, a tavasszal kancsalnak tűnt. És Feri is szabad napot kapott, ekkor készült az alábbi kép. Hétfőn azt mondta a trambulinon a fekete hajú gondozónak, h IGEN. Arra a kérdésre, h jössz-e még. Kedden pedig végre felült egy kis kutya formájú lábbal hajtós kismotorra, íme. 

 nf-20220830-113212kutya.JPG

 Szerdán már 1 óra bent volt, aztán 1 óra kint, éppen borús volt és mi pont bent kezdtünk. Itt már volt "menj innen", mikor túlságosan közel jöttek hozzá, persze a legjobb játékoknál lökdösődés volt. Érdekes, h az első napokban nem állt be a fiúk közé harcolni a kis lábbal hajtható kismotorért. Nálunk a Csatári játszón olyan van, amelyiket egy bevásárlókocsi elé kellene rakni, de az nincs, ezért legfeljebb cipelni lehet, mint egy talicskát, az első két kerekén. Az udvaron volt már "nem mű"(ködik) tombolás, jól leszerelték és bosszankodott máson is, elhívták játszani, megbeszéltük, hogy hozhatok neki cumisüvegben tejet. Tízórainál hamar jelentkezett, aztán gyorsan is távozott (almacikkely volt és egy keksz), ment a hintalóra. Tavaly tavasszal megismert sétáló társamék is ide fognak járni, Köllő Gergőék, nagyon örültem nekik, végre van ismerős. A csoportban több várandós édesanya van, mint dolgozni visszatérő, Ildi szerint többségében péceliek. Én máris felfedeztem Németh vezetéknevűt, jó h a keresztnevünk különlegesebb.

Csütörtökre megérkezett a front, lehűlés, szeptember 1. Fél óra benti játék után elküldtek minket, érdekes h Bandi is jobban bújt. Ekkor még nem tudtuk, hogy többet nem mehetünk be a csoportszobába. Másfél órára elmentünk vásárolni az ALDI-ba, Lidl-be, én még felhívtam anyut, így pont fél 12-re értem oda. A szülők már a kapuban álltak Viki éppen magyarázta, hogy azért a beszoktatás több idő, lehet 1-2 hónap is. Mikor kinyílt az ajtó éktelen sírás hallatszott, ahogy hozták kifelé a gyerekeket, taknyuk-nyáluk folyt, úgy sírtak. Csak Bandi és még 2 fiú nem sírt, azt mondták, h elvolt ügyesen a kis világában. Nagyon büszke voltam rá, persze 1-1,5 órával úgymond szokva vagyunk, de akkor is mérhetetlenül ügyes volt.

Pénteken már 8-12-ig kellett őket ott hagyni Mikessel együtt érkeztünk, csak cipőt cseréltünk és már ment is be. A kapuban már volt egy kis ablaktörlő-tisztítás, mert túl közel jött Gergő. Ahogy csapódott az ajtó és rájött h én nem megyek, megpróbálta visszatartani lábbal, aztán elkapta a fekete hajú gondozó, h megyünk játszani. Nah, ekkor szakadt ki belőlem minden, hogy nem így akartam és mi értelme volt küzdeni, ha lepasszolom. Otthon pedig még rosszabb volt, mint egy szakítás mindenről ő jutott eszembe, elkezdtem pakolni és rájöttem, h itt Bandi szokott a tejfölös dobozokkal, de most nincs itt és itt volt a teherautója, cumija, teje. Aztán gondoltam, h lesz időm szoptatni (nem akart Mikes), főzni (megpucoltam a zöldséget), tornázni és aludni. Ez utóbbira már nem volt idő, ezért csak leheveredtem. Lassan telt az idő, többször pityeregtem, aztán eszembe jutott h biztos Bandi is sír. Hamarabb mentem, mert kifogyott a benzin és Foxpost csomagom is érkezett, de nem volt nálam a forgalmi, így hamarabb odaértem. Egy idő után kijött Viki és a rácson keresztül azt mondta, Bandi meg verekedett, fejbeütött vkit a babakocsival. Mondtam, h volt már ilyen és mást nem is mondott. Szóval ezért volt agresszív máskor is, hogy felhívja a figyelmet, hogy megmutassa szeretethiányát. Nem sír, üt, érthető, bár segíteni nem igazán tudok. Mennek apával holnap családi napra a Bibliaszövetség udvarára.

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása