Némethék kalandjai

Némethék kalandjai

Teherbe esés 40 év felett - Esélyek és tudnivalók

2022. augusztus 09. - jjulu

Mennyire hihetünk a 40 év feletti gyermekvállalásra buzdító celebeknek és influenszereknek? Milyen esélyekkel vághatunk bele ebben a korban a családalapításba? Dr. Csákó Bence szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

Az elmúlt években megemelkedett a gyermekvállaló nők életkora, és egyre többen döntenek úgy, hogy negyvenes éveikben vágnak bele a családalapításba.
Dr. Csákó Bence szülész-nőgyógyász, a Babagenetika Egyesület szakértője kérdésemre elmondta, hogy meddőségi kivizsgálásra jelentkező pácienseinek 90 százaléka 40 év feletti; beszélgetésünk során pedig azt is kifejtette, hogy nem érdemes túl sokáig halogatni a gyermekvállalást, hiszen nemcsak a teherbe esés esélye csökken, de genetikai kockázatok is közbeszólhatnak.

A sikeres gyermekvállalás szempontjából melyik a legideálisabb életszakasz és miért?

 

A teherbe esési valószínűség korosztályonként eltérő - hangsúlyozta a doktor úr. Az Anti-Müllerian nevű hormonszint (AMH), egy olyan marker, ami mindenképpen fontos jelzéssel szolgálhat termékenységünkről, hiszen megmutatja, mennyi tartalék kapacitás van a petefészkekben, vagyis mennyi, a megtermékenyítés lehetőségét magában hordozó petesejttel rendelkezünk.  
Ez a hormon 18 és 37 éves korunkig egy nagyon lassú majd ezt követően egy gyorsabb csökkenő tendenciát mutat. Ennek alapján a teherbeesési valószínűséget figyelembe véve a legideálisabb, ha 18 és 35 év között vágunk bele a gyermekvállalásba.
Az Anti-Müllerian hormonszint méréshez vérvételre van szükség, de a társadalombiztosító nem finanszírozza sajnos a vizsgálatot - tette hozzá a doktor úr.
Amennyiben a meddőségi eljárás során petefészek-elégtelenség vagy lombikeljárás merül fel, akkor a stimulációk, illetve az ezzel járó terápiák szintén AMH-szinthez kötöttek. Ha ugyanis az AMH szint 0,1 ng/mL alatti, akkor szinte lehetetlen teherbe esni (ilyenkor például petesejt-donáció vagy örökbefogadás jöhet szóba).
Azok esetében azonban, akik 40 év felett szeretnének gyermeket vállalni, az Anti-Müllerian hormonszint mellett a genetikai kockázatot is figyelembe kell venni - hangsúlyozza a szülész-nőgyógyász. Az életkor előrehaladtával ugyanis megnő a kromoszomális rendellenességek kockázata, ami 37 év felett a legnagyobb. Míg például Down-szindrómára egy 18 évesnek 1:8000-hez az esélye, egy 37 évesnek 1:100-hoz, míg egy 40 évesnek már 1:50-hez az esélye -  szemléltette a szakember.
Összességében tehát a teherbeesési valószínűség az AMH érték és a genetikai kockázat alapján a 18-35 év közötti populáció esetében a legnagyobb.

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a gyermekvállalásra való tudatos felkészülést. Mit jelent ez egy 40 év feletti nő esetében? 

Ha egy 40 éves páciens fontolgatja a családalapítás gondolatát, akkor mindenképpen érdemes hormonális és petevezeték átjárhatósági vizsgálatot csináltatnia. Erre az éves rutin nőgyógyászati szűrővizsgálatokon is van lehetősége - jelezte a szakértő.
Életmód terén az inzulinrezisztencia, elhízás, policisztás petefészek szindróma, pajzsmirigy betegség mind-mind hátráltató tényező lehet - emelte ki dr. Csákó Bence, aki azt is hozzátette, hogy a mai 40 év feletti nőknek legalább 15 százaléka 30 feletti BMI-vel rendelkezik, tehát bizonyítottan elhízott; míg 20 százalékuknak 28-as BMI-je van, vagyis túlsúlyos páciensnek minősül. Ők pedig mindenképpen metabolikus hátránnyal indulnak neki a gyermekvállalásnak.

Mivel támogathatjuk még a sikeres gyermekvállalást?

A doktor úr elárulta, hogy a teherbe esést segíthetjük többek között ösztrogénalapú teák használatával, de lehet ciklus időzített hőmérőzés alapú fogantatással is próbálkozni. Összességében azonban egy általános jó egészségi állapot mindig kedvező alapot jelent a sikeres gyermekvállaláshoz.

Milyen sikerrel kecsegtethetnek az asszisztált reprodukciós eljárások 40 éves kor felett, ha nem jön a várva várt gyermekáldás?

 

Nem lehet konkrét statisztikát mondani, hiszen ez idáig a magán és állami intézetek eltérő hatásfokkal dolgoztak, és a magán ellátású intézetek nem közöltek adatokat - hangsúlyozta a szakértő. Alapvetően azonban itt is mindig az AMH szint fogja meghatározni döntően a sikeres meddőségi programot.
Jelenleg sokan járnak meddőségi kezelésekre Csehországba, ott az én pacientúrám kapcsán elmondható, hogy a 40-45 év közötti hölgyek kétharmada sikeresen legalább kétszer teherbe esik, ha az első évben nem sikerült.

A meddőség kapcsán a férfiak koráról mintha kevesebb szó esne. Az ő esetükben jelent-e vízválasztót ez a bűvös 40-es szám?

Dr. Csákó Bence elmondta, hogy míg régen 90 százalékban a nőkkel volt probléma egy meddőségi konzultáció során, most 60-40 százalék a női-férfi arány, ami 10 éven belül szerinte 50-50 százalék lesz.
Mivel a férfiaknál a spermaszám minősége és mennyisége is csökken az életkor előrehaladtával, így alapvetően egy 40 feletti férfi majdnem ugyanolyan hátrányos helyzetbe kerülhet, mint egy negyvenéves hölgy. Vagyis az életkor ugyanúgy befolyásoló tényező a férfiak esetében is. A kor különösen ott okozhat problémát, ahol a férfi jóval idősebb az egyébként fogantatás szempontjából ideális életkorban lévő hölgynél. Ez esetben nagyon sokszor a férfi oldalról derül ki a probléma.

Tényleg könnyedén vállalhatunk gyermeket 40 felett is?

Az elmúlt években megszaporodtak a 40 év feletti gyermekvállalásra buzdító cikkek, és számtalan celeb és influenszer példája is azt sugallja, hogy a negyedik ikszen túl is látszólag mindenféle erőfeszítés nélkül lehet gyermeket vállalni és szülni. Dr. Csákó Bence ezzel kapcsolatban jelezte, hogy bár volt olyan celeb, aki nála szült, de összességében nem tartja korrektnek az ilyesféle üzeneteket, hiszen jellemzően a szakemberek megkérdezése nélkül látnak napvilágot.
Jobb, ha szigorúan egy spontán életérzés katartikus állapotú élménylenyomataként tekintünk ezekre - zárta beszélgetésünket a szülész-nőgyógyász szakember.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemethek.blog.hu/api/trackback/id/tr6317903987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2022.08.11. 08:48:31

Első gyerekre kicsi az esély negyven felett, második vagy a harmadik viszont még könnyen összejöhet akkor is, nem kell tőle félni.

Andy73 2022.08.11. 11:35:22

Én drukkolok azoknak is, akik 40 fölött vágnának bele a családalapításba, de azért felmerül a kérdés: mire vártak, és mit csináltak eddig, 20 és 40 között?

Konyvtaroslany 2022.08.11. 13:40:26

@Andy73: Próbáltam felépíteni a rendszerváltás viharos éveit átélve egy egzisztenciát, lakást vettem és kifizettem (CSOK nélkül!), Minden támogatás nélkül, hogy ne a levegőbe szülessen a gyerekem.

Andy73 2022.08.11. 13:49:01

@Konyvtaroslany: igen, tudom, hogy nehéz elindulni szülői segítség nélkül, de sajnos a biológiai óra akkor is ketyeg. Én ismerek olyanokat, akik albérletbe szültek, onnan is el lehet indulni.

bordon 2022.08.11. 15:10:14

@Konyvtaroslany: egy vizes, penészes, egyszobás szolgálati lakásba születtünk a testvéremmel. Diplomás, nyelveket beszélő emberek lettünk.
Aki vár, az kifut az időből, kifogásokat mindig lehet találni, hogy miért ne szüljenek 35 éves kor előtt.

Amúgy meg nem kell mindenkinek szülni.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.11. 19:31:56

@Andy73: "... mire vártak, és mit csináltak eddig, 20 és 40 között?"

Karriert építettek. Vagy "készültek" a gyerek "vállalására". Azaz egyik buliból a másikba támolyogtak, és nem akarták ezt holmi gyerek miatt felfüggeszteni.

Egy nő ne negyven évesen kezdjen szülni. Nem elsősorban a saját egészségét kockáztatja, hanem a gyerekét, és remélem, ez érv.

Wildhunt 2022.08.11. 21:00:51

@Androsz: ""készültek" a gyerek "vállalására". Azaz egyik buliból a másikba támolyogtak, és nem akarták ezt holmi gyerek miatt felfüggeszteni. " - 99%

Ekrü 2022.08.12. 00:41:23

Aki 40 fölött vállal gyermeket, az belegondol abba, hogy talán nem fogja tudni felnevelni? Vagy ,hogy 60 éves korában a gyerek még csak 20 éves lesz, még el kell tartani , egyetemre járatni, miközben lassan már az időskorra, nyugdíjas évekre kéne gyűjteni?
Már 50+-an is nehéz. Az ember egyre kevesebbet bír mind fizikailag és a türelme is egyre kevesebb. Még akkor is ,ha egyébként fiatalos és rendszeresen sportol. 55-60 évesen kínlódni egy kamaszodó gyermekkel az megterhelő a szülőnek és a gyermeknek is.

Andy73 2022.08.12. 08:29:20

@Ekrü: ki lehet bírni, több az öröm, mint a gond, ha mindenki egészséges. Tapasztalatból mondom, nekünk a harmadik már negyven fölött jött. A probléma nem ez, hanem az, ha valaki az elsőt szeretné akkor, mert arra már kicsi az esélye. A másodiknál vagy pláne a harmadiknál már van kellő rutin. Persze ha valakinek anyagi gondjai vannak, akkor tényleg meg kell gondolni, mert a nagyobb családhoz már tényleg kell kellő egzisztencia, de az elsőt nem szabad túl sokáig halogatni.

Almandin 2022.08.12. 15:01:55

Na, a fentebbi hozzászólások többsége jól mutatja, mekkora sztereotípiák vannak a társadalomban, milyen pejoratív módon nyilatkoznak azokról, akik későn vállalnak gyereket.
A bulizgatós, könnyűvérű létforma valóban gyakori manapság, de nem mindenki emiatt halogatja sokáig a gyerekvállalást. Sokan nem találtak megfelelő társat 40 éves korukig. Olyan is van, nem is ritkán, hogy a nő pont nem a fűvel-fával kategória, hanem szűz még 30 felett is. Ezt nem verik nagydobra, de gyakrabban előfordul, mint azt sokan gondolják.
A megélhetésről: ha valaki nem jól választott szakmát, vagy valami miatt nem tud jól elhelyezkedni, akkor csapdába kerülhet, már ami a családalapítást illeti. Itt vadkapitalizmus van. Rengeteg az alulfizetett munkakör, amit megfejel a bizonytalan lakásbérlési piac is. Akik ebben a vesztes oldalra kerülnek, gyakran nem tudnak családot alapítani.
Igazából a középiskolai biológiatanárok feladata lenne, hogy a fiataloknak elmondják, hogy milyen kockázatai vannak az előrehaladott életkorban történő szülésnek. Nem szabad előírni senkinek, hány évesen szüljön, de a fiataloknak ismerni kell ezeket az információkat az emberi testről. Ha már 16-17 évesen elmondják ezt nekik, pont van lehetőségük az életüket úgy tervezni, hogy beleférjen a szülés, ha ezt akarják. Sokan ugyanis tényleg azt hiszik, hogy 40 évesen olyan a szervezetük, mint 20 évesen, pedig nem. Aztán az orvosnál éri őket a nagy meglepetés.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.12. 16:29:57

@Almandin: "Sokan nem találtak megfelelő társat 40 éves korukig. Olyan is van, nem is ritkán, hogy a nő pont nem a fűvel-fával kategória, hanem szűz még 30 felett is."

Ezeknek a problémáknak több oka is lehet. De azért az is az okok között lehet, hogy az illető vagy túl válogatós, vagy kiállhatatlan, ezért senki nem marad meg mellette.

Amikor az ilyen embereknél rákérdeznek, akkor azzal mentegetőznek, hogy még nem találták meg az igazit. Nos, "igazi" nem létezik, csak elég jó. Aki az igazit várja, annak senki sem elég jó, és így nehéz lesz. "Igazija" a celebeknek szokott lenni, akik boldog fotókat posztolnak, egymásra tetováltatják a nevüket, remekül érzik egymást Ibizán vagy Balin, hamar összeházasodnak, szuperszexi fürdőruhás és koktélozós instafotók készülnek, aztán másfél év múlva elválnak, és utána keresik a még igazibbat. Mondhatnék magyar celebet, színésznő, akiről legalább háromszor olvashattuk, hogy most tényleg megtalálta az igazit. Ez nevetséges, az átlagembernek nem ezt kell mintául vennie.

A házasság egy felelősséggel vállalt megegyezés egy életközösségről. Nekem is adnom kell bele, és a másik is ad bele. Fáradságot, pénzt, türelmet, igazodást a másik szokásaihoz, elfogadást a másik terveihez, kompromisszumokat. Aki ilyenre nem tud vállalkozni, az egyedül marad, és negyven fölött kezd kapkodni, vagy harmincasan még büszke szűz, mert ő csak olyannak adja magát, aki felvonultatja az "igazi" összes ismertetőjegyét. Ha eddig még nem tudtál senkit elfogadni és magadat elfogadtatni, az már intő jel.

A 40 fölötti anyasággal nincs nagy baj, ha nem az lesz az első gyerek, hiszen régen is szültek sokadik gyereket az asszonyok kicsit idősebb fejjel, egészen a menopauzáig. (Igaz, régen is születtek halva gyerekek, csak akkor kevésbé volt a dolog kirívó.) Az viszont már súlyos baj, ha egy celeb azért akar szülni 40 fölött, hogy ezzel bizonyítsa a világ előtt, hogy ő még mindig milyen fiatalos. Aztán a szülés után két héttel már arról posztolgat majd, hogy neki milyen kockás hasa van, pedig még minimum fél évig szoptat, remélhetőleg, ahhoz pedig zsírszövet kell a testbe, nem szálkás izom. Nem baj, a gyerek már megvan, isteni fotókat lehet majd lőni az édi gyerekruhákról, a többi nem olyan fontos. Egy kicsit régimódi világban ez már bűncselekmény lehetne.

bordon 2022.08.12. 19:43:58

@Almandin: Gimnáziumi biológia tanárnőnk elég sokat beszélt az anyaságról, meg hogy milyen a szülés, mikor kellene szülni, de pont a 16-17 éves lányok ezt magasról leszarták, fintorogtak, a nagypofájúak kikérték maguknak, hogy nekik adagolja az anyaságot egy 60+ éves tanárnő. Óra után mentek cigizni a mosdóba.
És az én osztályom még annyiból szerencsés is volt, hogy talán csak egy lány maradt ki második végén, mert terhes lett. Harmadikban már nem járt velünk, de nem mondta el senki, hogy miért. Később hallottam olyan vendéglátóipari szakközépiskoláról, ahol elég sok lány maradt ki, mert bekapta a legyet.
Egyetemi évfolyamtársnőim azért szinte mind szültek legalább egyet harmincadik életkoruk előtt, pedig nem büfészak volt, komoly munkahelyeket, munkaköröket kaptak utána. Aki nem szült, az jellemzően nem is akart.

Billy Hill 2022.08.12. 21:22:01

@Ekrü: Sztem sokan vannak úgy, hogy diploma után lenyomnak egy 15-20 éves munkás időszakot, amikor megalapozzák magukat a szakmában is és anyagailag is. Csak a meló, zéró család (akkor még).

Én is 60+ leszek, amikor a gyermekem érettségizik, diplomázik? Igen, de azért őszintén remélem, hogy ezt az akadályt még megugrom. 80+ leszek/lennék, amikor unokám lesz, ha a gyermek is sokáig húzza a családalapítást? Igen, azt vagy megérem, vagy nem, ezért valóban kár (lehet), de most már ez van.

"60 éves korában a gyerek még csak 20 éves lesz, még el kell tartani , egyetemre járatni, miközben lassan már az időskorra, nyugdíjas évekre kéne gyűjteni."

Ezt az időskorra gyűjtögetést már elkeztem 23 és 43 éves kor között, de amúgy nem 50 után kell nekiállnia senkinek sem. Eltartani meg remélhetőleg el fogjuk tudni. Ha egyedül nem, akkor meg segít a vagyon, amit a gyerek a nagyszüleitől sajnos meg fog örökölni előbb-utóbb...

(Persze ha nincs itt is háború, de ez egész Kelet-Európa egyik tragédiája, hogy újabban amint 1-2-3 generáció összerak valami láthatót, azonnal lesz egy világháború és/vagy holokauszt/kuláklistázás, vagyonelkobzás vagy -megsemmisülés, ami után lehet megint nulláról kezdeni, már ha túlélik. Ez mondjuk a Benelux államokban nincs így; jó nekik...)

jjulu 2022.08.25. 22:12:28

Azt gondolom senki nem önként vállal gyereket 40 felett. Legalábbis én nem ismerek olyat, aki inkább bulizott és emiatt halogatta. Párkapcsolati, munkahelyi és egészségügyi okai vannak általában a késői gyerekvállalásnak. A szemlélet sem az igazi, hiszen nem mi döntünk egy új élet érkezéséről, legfeljebb megfelelő táptalajt biztosíthatunk nekik. Az egészségtelen életmód, stressz is hozzájárul a sikertelenséghez, sajnos. Tudatossággal, odafigyeléssel,kemény munkával a kívánt cél sokszor elérhető. Manapság kitolódott a diplomázás, szülés, nyugdíjba vonulás és a halálozás időpontja is, ezt nem követte az előrejelzési statisztika és a közfelfogás sem. Dédnagyanyáink ugyanakkor valóban szültek 40 évesen, bár való igaz, hogy nem az első babát. Jelenleg 37.életévtől genetikai tanácsadásra küldik a kismamát, aminek a kifejlete egy többszázezres vizsgálat vagy a magzatvíz-vétel. Ez utóbbinak nagyobb a vetélési valószínűsége, mint a rendellenességé, amire szűr. Ráadásul valószínűségekkel dobálóznak, nagyon nem jó a szemlélet jelenleg.
süti beállítások módosítása