Némethék kalandjai

Némethék kalandjai

Bibliodráma képzés

2024. január 10. - jjulu

 

 

7. 2. A bibliodráma asszisztensi képzés (150 óra+ vizsga)
A bibliodráma asszisztensi csoportba lépés feltétele az elvégzett és csoportvezetők által igazolt bibliodráma saját élmény és a Képzési Rendnek megfelelő, befejezett csoportfolyamatban elvégzett minimum 250 óra pszichodráma önismeret igazolása.
A bibliodráma sajátélmény befejezésének időpontja nem lehet régebbi 8 évnél. Ennél hosszabb idő után a bibliodráma sajátélményt meg kell ismételni.
A bibliodráma asszisztensi végzettség megszerzésének (tanúsítvány kiadása) feltétele a sikeres bibliodráma asszisztensi vizsga (írásbeli és szóbeli) és a pszichodráma asszisztensi cím megléte. Azonban a bibliodráma asszisztensi képzésbe enélkül is be lehet iratkozni.
A bibliodráma asszisztensi szakasz az általános KR szerint történik.
7.2.1. A bibliodráma asszisztensi csoport (90 óra)
Feladata az alapvető bibliodramatikus-technikák és -játékok elsajátítása, vezető mellett bibliodráma-játék vezetése.
Alapvető bibliodramatikus technikák: bemelegítés; mozgásos testi gyakorlatok; szerepválasztás és szerepbehelyezés; témaválasztás, a történet „szívének” megtalálása; teológiai háttér; szimbólumok; játék-befagyasztás.
Alapvető bibliodramatikus játékok: csoportjáték, protagonista centrikus játék, vignetta, variációk, szereptréning, kreatív segédeszközök alkalmazása.
Jegyzőkönyvkészítés: az asszisztensi csoportban saját bibliodráma játékvezetésről legalább egy elemző jegyzőkönyvet kell írni.
7.2.2. Bibliaismeret (50 óra)
Az elméleti stúdiumon belül a hallgatók áttekintést kapnak a Biblia egészéről, a történelmi korról, melyben keletkezett. Az egyes könyveket ismertetve kitér a keletkezés és írásba foglalás körülményeire, összefoglalja a tartalom megértéséhez szükséges információkat és tudatosítja a műben megfogalmazott teológiai üzenetet. A gyakorlatorientált képzés célja, hogy a szövegben rejlő lehetőségek kibontásához adjon kézzelfogható segítséget, megfelelő segédkönyvtár rendelkezésre bocsátásával. Az ökumenikus szemlélet értelmében kitér a felekezetek közötti különbségek tárgyalására is. A kurzus szóbeli vizsgával zárul, bibliaismeret szeminárium ismeretanyagából az előre megadott tételsor alapján, ahol az ismeretek megszerzésén túl az is megítélésre kerül, hogy a vizsgázó rendelkezik-e a megfelelő szintű ökumenikus szemlélettel, illetve, hogy kellőképpen sajátjai-e a zsidó-keresztény értékek.
A Bibliaismeret szeminárium látogatása alól a felsőfokú teológiai végzettségűek felmentést kapnak.
A Bibliaismeret elméleti stúdiumot, felsőfokú hitéleti végzettségű, kiképző bibliodráma-vezető egyszemélyben taníthatja és vizsgáztathatja.
7.2.3. Bibliodráma workshop (10 óra)
A bibliodráma asszisztensi cím feltétele a bibliodráma workshop teljesítése. A bibliodráma workshop teljesítése a bibliodráma asszisztensi cím kimeneti feltétele, melynek meglétét a képzés után kell igazolnia a hallgatónak a bibliodráma leckekönyvben. Cél a minél szélesebb skálájú vezetési stílusok megismerése, nem saját vezetőkkel vezetett műhelyben. Az a workshop számítható be pontszerzőnek, amelyet két vezető tart, mely közül az egyik kiképző bibliodráma-vezető, valamint az egyik vezető személye más, mint az aktuális csoport vezetője.
7.2.4. A bibliodráma vezetők személye a bibliodráma asszisztensi képzésben
A bibliodráma asszisztensi csoportot két vezetőnek kell vezetnie. Az egyik legalább kiképző bibliodráma vezető, a másik legalább bibliodráma vezető és legalább az egyik rendelkezik felsőfokú hitéleti végzettséggel (ld. 7.1.1. pont).
A bibliaismeret tantárgyat olyan teológiai végzettségű (ld. 7.1.1. pont) bibliodráma vezető is taníthatja, aki vezetett már legalább egy 70 óra bibliodráma csoportot.
7.2.5. A bibliodráma asszisztensi csoport teljesítésének feltételei
Jegyzőkönyv készítése az asszisztensi csoportban végzett saját vezetésről.
Szóbeli és írásbeli vizsga előre megadott tételsor alapján.
7.2.6. A bibliodráma asszisztensi vizsga
A bibliodráma asszisztensi vizsga tartalma, személyi feltételei, valamint a bibliodráma asszisztensi cím megszerzésének rendje és módja a Vizsgaszabályzatban, a KR 1. számú Mellékletének 1.3. – 1.3.6. pontjáig terjed.

 

7.3. Bibliodráma vezető képzés (270 óra+ vizsga)
A bibliodráma vezető képzésbe lépés feltétele a megszerzett bibliodráma asszisztensi cím (amelyhez szükséges a pszichodráma asszisztensi cím). A képzésbe lépéshez szükséges a bibliodráma asszisztensi csoport vezetőinek javaslata.
A képzés feladata a bibliodramatikus-technikák és -játékok elsajátítása, önálló bibliodráma-játék vezetése.
7.3.1. A bibliodráma-vezető képzés tartalma (90 óra)
Bibliadramatikus technikák: bibliodramatikus segédeszközök készítése, „Jézus-játék”, imagináció alkalmazása.
Bibliodramatikus játékok: csoportjáték, protagonista játék, „Jézus”-játék, rítus, álarc, vignetta, szereptréning, variációk, elsajátítása, alkalmazása.
7.3.2. Bibliaelmélet (gyakorlati bibliai hermeneutika) (50 óra)
A stúdium célja, hogy segítséget nyújtson a bibliai szövegek applikációjához. Áttekinti a különböző típusú szövegek műfaji sajátosságait, a hermeneutika módszereinek fölhasználásával módszertani útmutatást nyújt. Kiemelten figyel a szövegváltozatok és fordítások összevetésére, szöveg és játék összefüggéseire, a bibliai üzenet „szívének” megtalálására. Kitér a különböző célcsoportok sajátosságaira, szem előtt tartva a korosztályi, szervezési, strukturális és intézményi keretekből adódó különbségeket. A kurzus írásbeli és szóbeli vizsgával zárul.
A bibliaelmélet stúdiumot felsőfokú hitéleti végzettségű kiképző bibliodráma-vezető taníthatja és vizsgáztathatja.
7.3.3. Saját csoport vezetése (70 óra)
Egy sajátélményű bibliodráma csoport vezetése.
A csoportvezető társ elsősorban bibliodráma vezető legyen. Amennyiben ez nem szervezhető meg, akkor két bibliodráma asszisztens vezethet gyakorló csoportot szoros szupervízió mellett a felsőfok részeként. Fontos, hogy a jelölt a csoport szervezésében és előkészítésében is jártasságot szerezzen.
7.3.4. Bibliodráma workshopok (20 óra)
A 20 óra bibliodráma workshopok teljesítése a bibliodráma vezetői cím kimeneti feltétele, melynek meglétét a képzés után kell igazolnia a hallgatónak a bibliodráma leckekönyvben.
Cél a minél szélesebb skálájú vezetési stílusok megismerése. Az a workshop számítható be pontszerzőnek, amelyet két vezető tart, mely közül az egyik kiképző bibliodráma-vezető, valamint az egyik vezető személye más, mint az aktuális bibliodráma vezetői csoport vezetője.
7.3.5. Szupervízió (40 óra)
A szupervízió teljesítése a bibliodráma vezetői cím kimeneti feltétele, melynek meglétét a képzés után, a vizsga előtt kell igazolnia a hallgatónak a bibliodráma leckekönyvben.
Szupervízióból 30 óra csoportos, és legalább 10 óra egyéni (ajánlott 20 óra egyéni szupervízió), melynek feladata a jelölt által vezetett bibliodráma vizsgacsoport kísérése, a vezetés során megélt egyéni elakadások hátterének megvilágítása, és a záró dolgozat megírásának segítése.
A szakdolgozati konzultáció az egyéni szupervízión túl további 5 óra.
Szupervíziót a hallgató jelenlegi képzésétől független kiképző bibliodráma-vezető szupervízor vezethet, de nem jelent kontraindikációt, ha a szupervideált a kiképző korábbi pszichodráma képzésében vett részt.
7.3. 6. A vezetők személye a bibliodráma-vezető képzésben
A bibliodráma vezető felsőfokú csoportot két vezetőnek kell vezetnie. Az egyik legalább kiképző bibliodráma-vezető, a másik legalább bibliodráma-vezető, és legalább az egyik rendelkezik felsőfokú hitéleti végzettséggel (ld. 7.2.1.1. pont).
Bibliaismeret tanításához teológiai végzettség szükséges. A bibliaismeret tantárgyat olyan teológiai végzettségű bibliodráma vezető is taníthatja, aki vezetett már legalább egy 70 óra bibliodráma csoportot.
7.3.5. Bibliodráma vezetői záróvizsga
A bibliodráma vezetői vizsga tartalma, személyi feltételei, valamint a bibliodráma vezetői cím megszerzésének rendje és módja a Vizsgaszabályzatban, a KR 1. számú Mellékletének 2.3 – 2.3.9. pontjáig terjed.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemethek.blog.hu/api/trackback/id/tr3818257855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása